Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 326-МИ/ПВР/НС/НР
София, 16 май 2019 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатанo помещение в община Николаево, област Стара Загора, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., от изборите за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум през 2016 г. и от изборите за народни представители през 2017 г.

Постъпило е писмо с вх. № ЦИК-14-47 от 15.05.2019 г. на Централната избирателна комисия от Косьо Косев – кмет на община Николаево, област Стара Загора, за разрешаване на достъп до запечатано архивно помещение № 4, намиращо се на ет. 2 в сградата на Центъра за административно обслужване на гражданите към Общинска администрация – Николаево, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., от изборите за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум през 2016 г. и от изборите за народни представители през 2017 г.

Достъпът до помещението е необходим във връзка с монтиране и сглобяване на допълнителни шкафове в него, в които да се съхраняват книжа и материали от предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Съгласно Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК достъпът до изборните книжа и материали в запечатаните помещения, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отварянето на запечатано архивно помещение № 4, намиращо се на ет. 2 в сградата на Центъра за административно обслужване на гражданите към Общинска администрация – Николаево, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., от изборите за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум през 2016 г. и от изборите за народни представители през 2017 г., с цел монтиране и сглобяване на допълнителни шкафове в него, в които да се съхраняват книжа и материали от предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК от комисия от длъжностни лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК, в които се вписва: основанието за разпечатването, органът, който е разрешил разпечатването, имената на лицата, които присъстват при разпечатването, състоянието, в което са открити торбите и пликовете с изборните книжа (дали хартиените ленти на торбите са в цялост, съответно дали пликовете са залепени). Не се допуска развързване на торби и отваряне на пликове с изборни книжа и материали.

След монтирането на допълнителните шкафове в помещението, същото се запечатва по реда на Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК.

Изборните книжа и материали от различните видове избори да се съхраняват до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите в срок от 5 години от произвеждането им.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3112-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Девети изборен район – Кърджалийски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3104-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Седми изборен район – Габровски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3102-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения