Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 318-ЕП
София, 15 май 2019 г.

ОТНОСНО: отваряне на запечатани помещения, определени за съхранение на изборни книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., в които се съхраняват изборни книжа от предходни избори и референдуми

В Централната избирателна комисия са постъпили искания за отваряне на запечатани помещения с цел прибиране в тях на изборните книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. и съвместното им съхраняване с изборни книжа и материали от предходни избори и референдуми, поради липса на друго подходящо помещение за самостоятелно съхранение.

Съгласно Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК изборните книжа и материали се съхраняват в самостоятелно помещение, а по изключение е допустимо тяхното съвместяване с изборни книжа от други избори и референдуми, ако общината не разполага с друго подходящо помещение за самостоятелно съхранение. При съвместно съхраняване в определеното от кмета на общината помещение се осигурява разделното съхранение на изборните книжа и материали от различните видове избори чрез поставянето им на обособено в помещението място, непозволяващо смесването, объркването по друг начин или тяхното изгубване.

Достъпът до запечатаните изборни книжа и материали и до помещението, където те се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК и по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и с цел прибиране на изборните книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. ЦИК приема, че следва да разреши отварянето на помещенията, в които се съхраняват книжа и материали от предходни избори и референдуми за съвместно съхраняване в тях на новите изборни книжа и материали, заедно с изборни книжа и материали от предходни избори и референдуми, поради което на основание чл. 57, ал. 1, т. 1, чл. 287, ал. 8 и Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК, Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отваряне на запечатани помещения определени за съхраняване на изборните книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., в които се съхраняват изборни книжа и материали от предходни избори и референдуми.

Отварянето на помещенията да се извърши не по-рано от 20,00 ч. на 26 май 2019 г.

Определянето на помещенията с цел прибиране и съхраняване в тях на изборните книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. да се извършва със заповед на кмета на общината по реда на т. 15 от Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК.

Достъпът до запечатаните помещения, в които ще се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 18 от Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК от комисия от длъжностни лица, определена по реда на чл. 287, ал. 7 от ИК със заповед на кмета на общината.

Новите изборни книжа и материали да се поставят на обособено в помещението място, непозволяващо смесването, объркването по друг начин или изгубването на изборните книжа и материали.

Извън действия на комисията по прибиране в помещението на новите изборни книжа да не се допуска развързване на торби и отваряне на пликове с изборни книжа от различните видове избори и референдуми.

За извършените действия да се състави протокол съобразно изискванията на т. 19 от Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК. Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставения протокол се изпращат на ЦИК.

В общините, в които са определени самостоятелни помещения и не се налага съвместяване с изборни книжа от предходни избори и референдуми, за прибирането на изборните книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. се прилага Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения