Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 315-НС
София, 25 юни 2021 г.

ОТНОСНО: преброяване на предпочитанията (преференциите) при произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 3 и 48 във връзка с чл. 215, ал. 1, т. 8, чл. 278, ал. 4, чл. 279, ал. 2 и чл. 281, ал. 2 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. След установяване броя на действителните гласове, подадени за всяка кандидатска листа в изборите за народни представители, и вписването им в черновата на протокола на СИК с резултатите от гласуването, се пристъпва към преброяване на предпочитанията (преференциите) за всеки един от кандидатите на партиите и коалициите.

За целта се използват бланки-чернови за отразяване на резултатите от преброяването на предпочитанията (преференциите) съгласно приложението.

2. Преброяването на предпочитанията (преференциите) се извършва последователно по листи на партии и коалиции и по реда на отпечатването им в протокола на СИК. Председателят или член на СИК, определен с нейно решение, взема бюлетина от купчинката с действителни гласове за съответната партия или коалиция, показва я и обявява:

а) поредния номер на кандидата, за когото е отбелязано предпочитание (преференция) или

б) че няма отбелязано предпочитание (преференция) или

в) че е отбелязано предпочитание (преференция) в повече от едно кръгче със знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят.

3. Предпочитанията (преференциите) се преброяват върху бланка- чернова по т. 1. Бланката-чернова  се изготвя за всяка партия и коалиция, включена в бюлетината, и съдържа толкова полета, колкото са кандидатите в съответната листа.

4. На първия ред на всяко от полетата се изписва поредният номер на кандидата в листата на съответната партия/коалиция. Всеки ред съдържа еднакви по големина квадратчета, в които може да се отпечата трицифрено число. Във всяко поле има квадратчета, в които последователно са отпечатани числата от 1 до 116 и един празен ред с квадратчета, в които няма отпечатани номера, съгласно приложението.

5. Броят на предпочитанията (преференциите) се отразява едновременно и независимо един от друг от двама членове на СИК (предложени в състава на комисията от различни партии и коалиции), определени с решение на комисията.

6. При наличието на предпочитание (преференция) членът на СИК, който държи бюлетината, оповестява на глас за кой кандидат е предпочитанието. Членът на СИК, който записва предпочитанията (преференциите) върху бланката-чернова, го отразява, като огражда (зачертава) първото число на първия ред, в полето на съответния кандидат. При следващо предпочитание (преференция) за същия кандидат огражда (зачертава) второто число и продължава във възходящ ред, без да изпуска числа до изчерпване на предпочитанията (преференциите) за този кандидат.

Последното оградено (зачертано) число показва броя на получените от този кандидат предпочитания (преференции).

ПРИМЕР: При обявяване на първото предпочитание (преференция) за кандидат № 101 се огражда (зачертава) числото 1 в полето на този кандидат. При обявяване на второто предпочитание (преференция) за същия кандидат се огражда (зачертава) числото 2 и така нататък. Последното оградено (зачертано) число показва броя на преференциите, получени от този кандидат.

7. При липса на предпочитание (преференция) или при наличие на отбелязване в бюлетината знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят, в повече от едно кръгче, е налице действителен глас без предпочитание (преференция).

8. Броят на получените предпочитания (преференции) за всеки кандидат се вписва в т. 9 от черновата на протокола на СИК в клетката под номера на съответния кандидат.

9. Броят на бюлетините по т. 7 се установява, като от броя на действителните гласове, подадени за листата на партията/коалицията, се изважда сумата на всички подадени предпочитания (преференции) за всички кандидати на тази партия/коалиция. Полученото число се вписва в т. 9 от протокола на СИК в правоъгълника под надписа „без преференции“.

10. КОНТРОЛА: В черновата на протокола на СИК за всяка партия и коалиция числото по т. 8 трябва да е равно на сумата от числата по т. 9, включително числото под надписа „без преференции“.

 


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЕВ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3083-ЕП/НС / 17.04.2024

    относно: условията и реда за участие на наблюдатели в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3082-МИ / 17.04.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Вълчедръм, област Монтана

  • № 3081-МИ / 16.04.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Опака, област Търговище

  • всички решения