Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 312-ЕП
София, 14 май 2019 г.

ОТНОСНО: определяне на реда и срока за извършване на проверка за гласуване в нарушение на правилата на Изборния кодекс в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., включително решенията по чл. 39 и удостоверенията по чл. 40 ИК

На основание чл. 57, ал. 1, т. 30, чл. 39 и чл. 40 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

  1. Възлага на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГД „ГРАО“) в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на териториалните й звена да извършат проверка за гласуване в нарушение на правилата на Изборния кодекс (ИК) в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.
  2. За целите на проверката районните избирателни комисии предават на териториалните звена на ГД „ГРАО“ получените от СИК/ПСИК избирателни списъци, декларации, удостоверения, списъци на заличените лица и списъци за допълнително вписване на придружителите. За констатирани липси РИК уведомяват незабавно ЦИК.
  3. Районните избирателни комисии предоставят списъците от произведените избори на териториалните звена на ГД „ГРАО“ в МРРБ не по-късно от 30 май 2019 г.

За предаването на списъците се съставя приемо-предавателен протокол в 2 екземпляра между РИК и съответното ТЗ „ГРАО“ по един за всяка една от страните.

  1. За целите на проверката по чл. 57, ал. 1, т. 30 ИК Централната избирателна комисия предава на ГД „ГРАО“ в МРРБ получените от СИК извън страната сканирани избирателни списъци и сканираните списъци за допълнително вписване на придружителите в срок не по-късно от 30 май 2019 г., ведно с приложените към тях удостоверения, декларации и други книжа.

За предаването на списъците се съставя приемо-предавателен протокол между ЦИК и ГД „ГРАО“ в 2 екземпляра по един за всяка една от страните.

  1. Проверката по т. 1 се извършва за всички гласували съобразно избирателните списъци в следната последователност:

а) въвеждане на ЕГН и визуален контрол на всички дописани в избирателните списъци лица, които са гласували в страната, включително и вписаните;

б) въвеждане на ЕГН и визуален контрол на гласувалите извън страната;

в) изготвяне на обобщен списък на лицата по букви „а“ и „б“ в електронен вид;

г) проверка за наличие на лица, срещащи се повече от един път сред въведените по букви „а“ и „б“;

д) проверка за наличие на положен подпис в отпечатаните избирателни списъци за проверяваните по букви „а“ и „б“, избиратели. Отразяване в електронния списък на гласувалите лица;

е) изготвяне на обобщен списък на лицата по букви „г“ и „д“;

ж) изготвяне на заверени копия от страниците на избирателните списъци с положените подписи от лицата по буква „е“;

з) изготвяне на окончателен списък за предаване на ЦИК с приложени копия от избирателните списъци.

  1. За лицата по т. 5, букви „а“ и „б“ се извършва проверка дали сред тях има:

а) ненавършили 18 години;

б) поставени под запрещение;

в) изтърпяващи наказание лишаване от свобода;

г) починали до началото на изборния ден;

д) лица, които нямат българско гражданство;

е) вписани в избирателен списък по настоящ адрес;

ж) получилите  удостоверения за гласуване на друго място;

з) включени в списъка на лицата, заявили, че ще гласуват извън страната по реда на чл. 31, ал. 1 от Изборния кодекс.

и) настоящ адрес извън Европейския съюз към датата на съставяне на избирателните списъци (чл. 360, ал. 1 от ИК);

к) лица, които нямат настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на произвеждане на изборите.

  1. Ако при проверката по реда на т. 1 – 6 се констатира наличие на лица, гласували в нарушение на разпоредбите на ИК, ГД „ГРАО“ изготвя списък на тези лица, който се предава в ЦИК, ведно с приложени към списъка копия от съответната страница на избирателния списък и другите книжа, удостоверения по чл. 40, ал. 1 от ИК и удостоверения за гласуване на друго място.
  2. Когато в хода на проверката се установи гласуване на лице без избирателни права, което е било дописано в избирателния списък по реда на чл. 39 или чл. 40 от ИК, ЦИК изисква съответният кмет на община/район/кметство/кметски наместник да представи оригинал (копие) от заявленията по чл. 39 и 40 от ИК, приложенията към тях, решенията по подадените заявления.
  3. 9. След извършване на проверката териториалните звена на ГД „ГРАО“ в МРРБ се задължават да върнат получените избирателни списъци на общинските администрации с приемно-предавателни разписки (протоколи) по един за съответната териториална администрация и за съответното ТЗ „ГРАО“.

Копие от решението да се изпрати на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на външните работи и районните избирателни комисии.

 


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3169-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3102-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3168-ЕП / 24.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Емил Костадинов Атанасов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3167-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „ПРАВОТО“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения