Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2974–ПВР/МИ
София, 1 декември 2015 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатано помещение в община Никопол, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените избори за общински съветници и кметове и за президент и вицепрезидент на Република България на 23 и 30 октомври 2011 г., и тяхното предаване на отдел „Държавен архив“

Постъпило е искане с вх. № МИ-14-72 от 02.11.2015 г. на Централната избирателна комисия от ВрИД кмет на община Никопол, област Плевен, Анелия Димитрова за разрешаване на достъп до запечатано помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали от произведените избори за общински съветници и кметове и за президент и вицепрезидент на Република България на 23 и 30 октомври 2011 г. Посочва се, че книжата и материалите от местните избори през 2011 г. ще се предадат на отдел „Държавен архив“ – Плевен, а от изборите за президент и вицепрезидент трябва да се преместят в друго помещение поради необходимост от освобождаване на помещението за нуждите на администрацията.

Съгласно чл. 457, ал. 5 от ИК изборните книжа и материали от произведените местни избори се съхраняват от общинските администрации до следващите общи избори за общински съветници и кметове. След изтичане на срока за съхранение и извършване на експертиза при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове, определените за постоянно съхранение книжа от местни избори 2011 г. се предават в отдел „Държавен архив“ на съответната дирекция „Регионален държавен архив“.

Книжата и материалите от изборите за президент и вицепрезидент се съхраняват в запечатано помещение до произвеждане на следващите избори за президент и вицепрезидент.

Съгласно Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отваряне на запечатано помещение в община Никопол, в което се съхраняват изборните книжа и материали от произведените избори за общински съветници и кметове и за президент и вицепрезидент на Република България на 23 и 30 октомври 2011 г., във връзка с извършване на експертиза и предаване на подлежащите на архивиране книжа от изборите за общински съветници и кметове на Държавна агенция „Архиви“ и преместване на книжата и материалите от изборите за президент и вицепрезидент на Република България в друго помещение.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК от комисия от длъжности лица определена със заповед на кмета на общината.

Кметът на общината със заповед определя помещението, в което да се съхраняват изборните книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 23 и 30 октомври 2011 г. Преместването на книжата и материалите в друго помещение да се осъществи под контрола на назначената от кмета на общината комисия. След преместване на изборните книжа в новото помещение то се запечатва по реда на т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК. Книжата и материалите от изборите за президент и вицепрезидент се съхраняват в запечатано помещение до произвеждането на следващите избори за президент и вицепрезидент, след което се предават в държавен архив.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 31 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК.

Копия от заповедта на кмета за определяне на новото помещение, длъжностните лица от общинската администрация и от съставения протокол да се изпратят на ЦИК.

След предаване на книжата от произведените през 2011 г. местни избори в отдел „Държавен архив“ и унищожаване на останалите книжа и материали, кметът на общината изпраща на ЦИК информация съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • № 3034-МИ / 26.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Стара Загора, област Стара Загора

  • всички решения