Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2898-МИ
София, 4 ноември 2015 г.

ОТНОСНО: Жалба от Петър Киров, упълномощен от председателя и представляващия ПП „ГЕРБ“ против частта по т. 3 от Решение № 135 – МИ от 21.10.2015 г. на ОИК – Елхово

Производството е по чл. 88 от ИК.

Постъпила е жалба до Централната избирателна комисия от Петър Киров, упълномощен от председателя и представляващия ПП „ГЕРБ“ против частта по т. 3 на решение № 135–МИ от 21.10.2015 г. на ОИК – Елхово, с което се отхвърля предложения проект за решение за установяване на нарушение на чл.180 от ИК от страна на доставчика на медийни услуги „Ястреб-Инвест ООД“.

Жалбата е подадена до ЦИК чрез ОИК – Елхово и е постъпила с вх. № Ж-3.15 от 25.10.2015 г., а впоследствие преписката е постъпила надлежно окомплектована в ЦИК с вх. № МИ-15-1589/27.10.2015 г.

Жалбата е подадена в предвидения от закона срок и от надлежна страна, която има правен интерес от обжалването, поради което се явява допустима. Разгледани по същество същата се явява и основателна.

След като разгледа всички, приложени по преписката документи поотделно и в тяхната цялост и счете случая за изяснен от фактическа страна, Централната избирателна комисия установи следното:

Първоначално ОИК – Елхово е сезирана със сигнал от жалбоподателя в настоящото производство за множество нарушения, по които се е произнесла с обжалваното решение. По обжалваната му част обаче, упомената по-горе, ОИК не е събрала необходимото мнозинство и въпреки извършената надлежно служебна проверка и установеното нарушение на чл. 180 от медийния доставчик вместо да вземе решение, съгласно изготвения проект се е произнесла с отхвърлително такова, по смисъла на чл. 85, ал. 4, изр. 2 от ИК. Видно както от мотивната част на решението, така и от протокола към същото, не са посочени каквито и да е аргументи в подкрепа на противоположната на предложения проект теза, а просто четирима от членовете не са подкрепили решение за установяване на нарушение, респективно съставяне на акт от председателя на доставчика на медийни услуги. Останалите седем членове са подкрепили решение в този смисъл, което би било законосъобразно, ако бе налице необходимото квалифицирано мнозинство за постановяването му. При това положение очевидно е, че решението в обжалваната му част се явява незаконосъобразно, доколкото правната последица е отхвърляни на сигнала, въпреки установената му основателност.

Предвид изложеното и на основание чл. 53, ал. 4, и чл. 57, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 88 и чл. 58 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ частта по т. 3 на решение 135–МИ от 21.10.2015 г. на ОИК – Елхово, взето при хипотезата на чл. 85, ал. 4, изр. 2 от ИК, с което се отхвърля предложения проект за решение за установяване на нарушение на чл. 180 от ИК от страна на доставчика на медийни услуги „Ястреб-Инвест ООД“.

УКАЗВА на ОИК – Елхово да се произнесе с ново решение по същество на случая, съгласно първоначалния си проект, като се съобрази с установените от нея факти при извършената вече служебна проверка и спази указанията по тълкуване и прилагане на закона, залегнали в мотивната част на настоящото решение.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3169-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3102-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3168-ЕП / 24.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Емил Костадинов Атанасов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3167-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „ПРАВОТО“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения