Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2889-МИ
София, 3 ноември 2015 г.

ОТНОСНО: жалба от Стоянка Димитрова Мавродиева, представител на МК „Патриотите – ВМРО и Защитата“ – гр. Стамболийски, против решение № 204 от 21.10.2015 г. на ОИК – Стамболийски

Производството е по чл. 88 от ИК.

Постъпила е жалба до Централната избирателна комисия от Стоянка Димитрова Мавродиева, представител на МК „Патриотите – ВМРО и Защитата“ – гр. Стамболийски, против решение № 204 от 21.10.2015 г. на ОИК – Стамболийски, взето на основание чл. 183, ал. 3 от ИК, с което се уважава жалба от Стоян Богданов, ръководител на ПП „ГЕРБ“ – гр. Стамболийски.

Жалбата е подадена до ЦИК чрез ОИК – Стамболийски и е постъпила с вх. № МИ–15-1575 от 24.10.2015 г., надлежно окомплектована в ЦИК.

В жалбата се прави оплакване за незаконосъобразност на обжалваното решение. Твърди се, че първоначално подаденият сигнал е подаден от лице без правен интерес, че решението е взето при нарушение на административно-производствените правила и в противоречие с материалния закон. Иска се да бъде отменено от ЦИК.

Жалбата е подадена в предвидения от закона срок и от надлежна страна, която имат правен интерес от обжалването, поради което се явява допустима. Разгледана по същество същата е неоснователна.

След като се запозна с представените по преписката документи поотделно и в тяхната съвкупност и счете случая изяснен от фактическа страна, ЦИК намира, че направените оплаквания в точки 1, 2 и 3 от жалбата са неоснователни. Правният интерес на подалия първоначално сигнала е ирелевантен, доколкото ОИК е извършила служебна проверка и е установила нарушение. Не е налице нарушение на административно-производствените правила, доколкото в това специално производство по ИК не е задължително да бъдат уведомявани или призовавани заинтересованите страни.

Централната избирателна комисия споделя правните изводи, обективирани в мотивната част на обжалваното решение и счита, че същото е взето в съответствие с материалния закон.

 

Предвид изложеното и на основание чл. 53, ал. 4, и чл. 57, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 88 и чл. 58 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба от Стоянка Димитрова Мавродиева, представител на МК „Патриотите – ВМРО и Защитата“ – гр. Стамболийски, против решение № 204 от 21.10.2015 г. на ОИК – Стамболийски, като неоснователна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения