Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2718-МИ
София, 19 октомври 2023 г.

ОТНОСНО: жалби от МЕСТНА КОАЛИЦИЯ СДС-ВМРО БНД, представлявана от Любен Татарски и Георги Крънчев и от Иван Гюров, за ВрИД кмет на община Разлог, срещу решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог

В Централната избирателна комисия чрез ОИК – Разлог, са постъпили жалби с вх. № МИ-15-828  и с вх. № МИ-15-829 от 17.10.2023 г. от МЕСТНА КОАЛИЦИЯ СДС-ВМРО БНД, представлявана от Любен Татарски и Георги Крънчев и от Иван Гюров, за ВрИД кмет на община Разлог, срещу решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог.

Жалбоподателите обжалват решение на ОИК – Разлог, в частта, с която е приета за основателна жалба с вх. № 137 от 12.10.2023 г. от входящия регистър на ОИК – Разлог, относно извършено нарушение на чл. 168, ал. 3 от Изборния кодекс, взето е решение за изпращане на основание чл. 497, ал. 1 ИК на решението на ОИК – Разлог до Сметната палата и е възложено на кмета на община Разлог на основание чл. 186, ал. 1 ИК да премахне или да изземе печатното издание „Добре дошли в община Разлог, бр. 1, септември 2023 г. и да спре неговото разпространение.

Жалбоподателите смятат, че обжалваното решение на ОИК – Разлог, е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. В решението на ОИК – Разлог, нарушението по чл. 168, ал. 3 от Изборния кодекс не е изяснено от обективна и субективна страна.

Жалбоподателите посочват, че от изложените в решението съображения, не може да се направи категоричен извод кои конкретни обръщения, изрази, словосъчетания в печатното издание, съставляват „агитационни материали“ по смисъла на § 1, т. 17 ДР на Изборния кодекс, изтъкват, че в решението на ОИК – Разлог, се посочва, че „част от обръщенията в статиите във въпросното печатно издание следва да се приемат за агитационни, въпреки че не съдържат изрично формулиран призив за подкрепа или неподкрепа“ на определен кандидат за кмет, но не е посочено изобщо коя е тази част и кои именно са тези обръщения и по какви съображения същите се приемат от комисията за агитационни.

Жалбоподателите считат, че ОИК – Разлог неправилно и необосновано е извършила извод за нарушение на чл. 183, ал. 3 ИК, тъй като не е изяснено по несъмнен начин в какво именно се състои твърдяното нарушение, както и каквото и да е нарушение на посочената разпоредба от Изборния кодекс не може да се основава на предположения, а единствено на обективен анализ на фактите по конкретния случай.

Според жалбоподателите в решението на ОИК – Разлог не се съдържа нито пряк, нито косвен извод относно субекта на нарушението по чл. 168, ал. 3 ИК, което смятаме, че препятства възможността за преценка дали е налице  хипотезата на цитираната правна норма, според която „във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс“. Не е ясно кое лице/а и по какъв начин са  използвали публичния административен ресурс.

Жалбоподателите молят ЦИК да постанови решение, с което да отмени решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог по протокол № 21 от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог, в частта, с която е приета за основателна жалбата с вх. № 137 от 12.10.2023 г. от входящия регистър на ОИК – Разлог, относно извършено нарушение на чл. 168, ал. 3 ИК, взето е решение за изпращане на основание чл. 497, ал. 1 ИК на решението на ОИК – Разлог до Сметната палата и е възложено на кмета на община Разлог на основание чл. 186, ал. 1 ИК да премахне или да изземе печатното издание „Добре дошли в община Разлог“, бр. 1, септември 2023 г. и да спре неговото разпространение.

Централната избирателна комисия намира, че жалбата на от Иван Гюров, за ВрИД кмет на община Разлог, срещу решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог е допустима, подадена в законоустановения срок, от лице с правен интерес, а жалбата от МЕСТНА КОАЛИЦИЯ СДС-ВМРО БНД, представлявана от Любен Татарски и Георги Крънчев срещу същото решение е недопустима.

Видно от преписката, Общинската избирателна комисия – Разлог, е приела, че приложеното към жалбата на кандидат за кмет на община Разлог с вх. № 137/12.10.2023 г. печатно издание (вестник), се издава с бюджетни средства на община Разлог, носи наименованието „Безплатно издание на община Разлог“ и в него има препратки към официалната интернет страница на общината. Според ОИК – Разлог се касае за агитационен материал, който отговаря на дефинициите по § 1, т. 17 и т. 18 ДР от ИК и това обосновава извода, че е налице нарушение на изискванията на чл. 183, ал. 1 ИК. Същевременно ОИК – Разлог приема, че не са налице нарушения на нормите на чл. 183, ал. 4 и чл. 185, ал. 1 ИК. В решението си ОИК – Разлог приема за основателна част от подадената жалба от кандидат за кмет на община Разлог с вх. № 137/12.10.2023 г., като в останалата й част я отхвърля. Решението е подробно мотивирано.

След като се запозна с цялата преписка Централната избирателна комисия приема за неоснователни мотивите в жалбите на Любен Татарски и Георги Крънчев и от Иван Гюров, за ВрИД кмет на община Разлог, срещу решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог, правилни и законосъобразни са правните изводи в решението на ОИК – Разлог относно разпространението на печатното издание (вестник), в което се разпространяват послания, които имат характера на агитация, въпреки че не съдържат изрично формулирани призиви за подкрепа. Следва да се обърне внимание, че в реквизитите на печатното издание съществуват характеристики, които могат да доведат до извода, че е налице използване на публичен административен ресурс по смисъла на § 1, т. 18 ДР на ИК, а именно бюджетни средства на община Разлог, тъй като изданието носи наименование „Безплатно издание на община Разлог“, а също така и герба на общината. Като неоснователни могат да се възприемат твърденията на жалбоподателите, че печатното издание няма агитационна насоченост, тъй като няма директни призиви за подкрепа на кандидата за кмет на община Разлог Венцислав Гърменов. В същото издание има няколко материали, в които се използват послания към избирателите в предстоящите избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., определени от Общинската избирателна комисия в Разлог, като „предизборни обещания на кандидат за кмет Гърменов, насочени към гласоподавателите на територията на община Разлог, с които се  предлага подобряване на живота на жителите от общината за в бъдеще“. Поради изложените съображения ОИК – Разлог приема, че е налице използване на публичен административен ресурс, въпреки че няма директни призиви за подкрепа в полза на определен кандидат. Така изложените изводи могат да бъдат потвърдени и от обстоятелството, че въпросното печатно издание е месечно и се разпространява в рамките на предизборната кампания, като ОИК – Разлог правилно е приела решението си в частта, с което е разпоредила да бъде иззето печатното издание „Добре дошли в община Разлог“, брой от месец септември 2023 г. и да се спре неговото разпространение. Централната избирателна комисия смята, че подадената жалба от МЕСТНА КОАЛИЦИЯ СДС-ВМРО БНД, представлявана от Любен Татарски и Георги Крънчев е недопустима, тъй като жалбоподателите нямат правен интерес.

На база посочената фактическа обстановка, с оглед документите по преписката Централна избирателна комисия приема, че решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог е постановено при спазване разпоредбите на закона, същото е мотивирано и следва да бъде потвърдено като законосъобразно.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а във връзка с чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата от Иван Гюров, за ВрИД кмет на община Разлог, срещу решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог, като неоснователна.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от МЕСТНА КОАЛИЦИЯ СДС-ВМРО БНД  представлявана от Любен Татарски и Георги Крънчев срещу решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог.

ПОТВЪРЖДАВА решение № 111-МИ от 13.10.2023 г. на ОИК – Разлог.

Решението на ОИК – Разлог, подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград, чрез ОИК – Разлог, в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

КЦ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения