Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 265-ЕП
София, 30 април 2014 г.

ОТНОСНО: жалба от Валентин Симеонов Симов в качеството му на представляващ ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ“

Постъпила е жалба с вх. № ЕП-10-59 от 29.04.2014 г. на ЦИК от Валентин Симеонов Симов в качеството му на представляващ ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ, с която е сезирал Централната избирателна комисия във връзка с твърдение за нарушение на принципите на равнопоставеност и справедливо отразяване на предизборните прояви на кандидатите, излъчени от политически партии, коалиции и инициативни комитети в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.

В жалбата се сочи конкретно нарушение, а именно, че в предаването „Тази сутрин", излъчено на 28.04.2014 г. по търговска електронна медия bTV, Андрей Ковачев, съпредседател на ПП „ЗЕЛЕНИТЕ", е взел участие в диспут по тема за строителството на тунел на автомагистрала Струма, като в излъченото предаване жалбоподателят сочи, че не е отбелязано, че участието на Андрей Ковачев представлява „платен предизборен дебат", както и че представител на неговата политическа партия не е поканен за участие в посоченото предаване независимо, че същата има ясна позиция относно строителството на тунел в Кресненското дефиле.

Според жалбоподателя обстоятелството, че ПП „ЗЕЛЕНИТЕ" не е била поканена за участие в предаването „Тази сутрин", излъчено на 28.04.2014 г. по търговска електронна медия bTV, чрез свой представител нарушава равнопоставеността на всички кандидати при отразяването на техните прояви чрез многообразие на гледни точки и осигуряване на възможност за свободно изразяване на мнения, както и принципа на зачитане на значимостта на всеки кандидат при отразяване на предизборната му кампания, с което са нарушени чл. 195 и 196 от Изборният кодекс и Решение № 198-ЕП на Централната избирателна комисия.

Жалбата е допустима, но разгледана по същество е неоснователна.

За да се произнесе, Централната избирателна комисия се запозна подробно с излъчения материал в предаването „Тази сутрин", излъчено на 28.04.2014 г. по търговска електронна медия bTV, „15 километра тунел през Кресна - твърде амбициозен за изпълнение и поддръжка", по отношение на който жалбоподателят счита, че представлява предизборна изява на ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ" и в което е нарушено правото на равнопоставеност на кандидатите при отразяване на тяхната предизборна кампания.

Видно от излъчения материал става въпрос за участие на Андрей Ковачев, заедно с проф. Румен Миланов, от катедра „Пътища" в УАСГ, които в качеството им на експерти, участвали в процедурата по одобряване и обществено обсъждане на проекта за изграждане на автомагистрала Струма. И двамата участници защитават експертна позиция във връзка с изграждането на тунела в Кресненското дефиле без в нея да има призив за подкрепа или за неподкрепа на определена кандидатска листа, излъчена от партия, коалиция и инициативен комитет, в предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.

Неоснователно е и твърдението, че са нарушени разпоредбите на чл. 195 и 196 от Изборния кодекс, отнасящи се до отразяването в БНТ и БНР на предизборните прояви на кандидати или представители на партии, коалиции и инициативни комитети в различните форми на предизборна кампания.

Сочените текстове от Изборния кодекс се отнасят до предоставеното участие на кандидатите, излъчени от партия, коалиция и инициативен комитет, в безплатните форми на отразяване на предизборната кампания по БНТ и БНР.

Видно от разпоредбата на чл. 195, ал. 1 от Изборния кодекс БНТ и БНР предоставят на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, телевизионно и радиовреме за безплатни диспути по предварително съгласувани теми. Видно от разпоредбата на закона диспутите следва да бъдат по предварително зададени теми с участието на кандидати или представители на партии, коалиции и инициативни комитети, които са ги излъчили. Излъченият материал не представлява диспут като форма на отразяване на предизборната кампания, а коментар на експертите, участвали в процедурата по обществено обсъждане и съгласуване на проекта за изграждане на автомагистрала Струма. В същия не се обсъжда тема, отнасяща се до предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, а съществуващ проект за изграждането на тунел в Кресненското дефиле и в него не са поканени за участие кандидати или представители на партии, коалиции и инициативни комитети.

Що се отнася да наведените доводи, че предаването противоречи на приетите с Решение № 198-ЕП от 21.04.2014 г. на ЦИК Правила, същите се отнасят до формите на отразяване на предизборната кампания от обществените медии, а именно БНТ и БНР. Електронната медия bTV е търговски доставчик на медийни услуги и по отношение на нея приетите с Решение № 198-ЕП от 21.04.2014 г. на ЦИК Правила са приложими дотолкова, доколкото самата медия в рамките на своята редакторска свобода и отговорност приема тяхното прилагане.

С оглед изложените по-горе съображения и на основание чл. 57, ал. 1, т. 23 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на Валентин Симеонов Симов в качеството му на представляващ ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ", като неоснователна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения