Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2587-МИ/НР
София, 13 октомври 2015 г.

ОТНОСНО: жалба от Тошко Симеонов Стоев, представляващ местна коалиция „Обединени за нашата община“ (Реформаторски блок, ВМРО – БНД), срещу решение № 241 от 5.10.2015 г. на ОИК – Карлово

Постъпила е жалба от Тошко Симеонов Стоев, представляващ местна коалиция „Обединени за нашата община“ (Реформаторски блок, ВМРО – БНД), срещу решение № 241 от 5.10.2015 г. на ОИК – Карлово, с което са установени две нарушения на чл. 183, ал. 2 от ИК – относно малка брошура на кандидата за кмет на община Карлово от местната коалиция – жалбоподател, по отношение на голям предизборен плакат на същия кандидат за кмет и едно нарушение на чл. 183, ал. 4 от ИК относно клип, разпространяващ се в интернет пространството.
В жалбата се правят оплаквания за незаконосъобразност на решението, като се поддържа, че първото нарушение се наказва повторно, че относно второто нарушение не е доказано, че агитационният материал заема по-малко от 10 на сто от лицевата част на плаката и относно третото нарушение – че клипът няма пряко агитационен характер.

Жалбата е подадена в срок от упълномощен представител. Централната избирателна комисия намира обаче жалбата за недопустима – подадена е срещу решение, по което не е довършено административнонаказателното производство – въз основа на решение на ОИК за установено нарушение на ИК се съставя акт от председателя на ОИК, издава се наказателно постановление от областния управител и едва тогава подлежи на обжалване по реда на ЗАНН пред съответния административен съд.

В решение № 241 от 5.10.2015 г. ОИК – Карлово e установила две нарушения на правилата за провеждане на изборната кампания – по чл. 183, ал. 2 от ИК относно малка информационна брошура на кандидата за кмет на община Карлово Емил Кабаиванов, издигнат от местна коалиция „Обединени за нашата община“ (Реформаторски блок, ВМРО – БНД), в която липсва информацията, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“ и относно голям плакат на същия кандидат, в който горният надпис не заема 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал. За всяко от тези нарушения ОИК е указала на вр.и.д. кмет на общината да изземе агитационните материали. Със същото решение ОИК – Карлово е установила и нарушение на чл. 183, ал. 4 от ИК относно водене на предизборна кампания в нарушение на добрите нрави във връзка с предизборен клип на същия кандидат, разпространяван във фейсбук, и е указал на кандидат-кмета Емил Кабаиванов да спре разпространението на клипа.

Централната избирателна комисия приема, че в случая има недовършено административнонаказателното производство и в този вид решението не подлежи на обжалване. След установяване на нарушение на чл. 183, ал. 2 и ал. 4 от ИК от ОИК – Карлово, председателят на ОИК следва да състави акт за установеното нарушение и да изпрати преписката на областния управител за издаване на наказателно постановление съгласно чл. 496, ал. 1 във връзка с чл. 496, ал. 2, т. 2 от ИК и чл. 495 от ИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 88 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Тошко Симеонов Стоев, упълномощен представител на местна коалиция „Обединени за нашата община“ (Реформаторски блок, ВМРО – БНД), срещу решение № 241 от 5.10.2015 г. ОИК – Карлово относно нарушение на правила на предизборна кампания.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3122-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3103-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3121-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на партия БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3120-НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на кандидатите за народни представители в изборите на 9 юни 2024 г.

  • всички решения