Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2546-МИ
София, 10 октомври 2015 г.

ОТНОСНО: жалба от Костадин Георгиев Варев – кандидат за кмет и за общински съветник, срещу решение № 133-МИ от 3.10.2015 г. на ОИК – Белово

Постъпила е жалба с вх. № МИ-11-77 от 7.10.2015 г. на ЦИК от Костадин Георгиев Варев – кандидат за кмет и за общински съветник, срещу решение № 133-МИ от 3.10.2015 г. на ОИК – Белово, с което е прието решение за отхвърляне по смисъла на чл. 85, ал. 4 от ИК на жалба, подадена от лицето до ОИК с вх. № 6-ЖС от 2.10.2015 г., относно установяване на нарушение на чл. 183, ал. 2 и ал. 4 от ИК.

В жалбата се иска отмяна на решението на ОИК поради допуснати съществени нарушения при неговото постановяване и произнасяне по същество.

Жалбата е подадена в срок, от надлежна страна, но Централната избирателна комисия счита, че жалбата е неоснователна.

Разгледаната в оспорваното решение на ОИК – Белово жалба е срещу публикувани в личния профил във фейсбук на Любомир Варев – кандидат за общински съветник в община Белово, предложен от коалиция „Реформаторски блок“, материали от предизборната кампания. Твърди се, че материалите под формата на бюлетина съдържат квалификации, уронващи доброто име на жалбоподателя, който е кандидат за кмет и за общински съветник, предложен от коалиция „НАРОДЕН СЪЮЗ“. В жалбата до ЦИК срещу оспореното решение се твърди, че ОИК не се произнесла по отношение на нарушаването на чл. 183, ал. 2 от ИК, каквото искане в жалбата пред ОИК – Белово не се съдържа.

Видно от приложените разпечатки към преписката се оспорва разпространяване на материали във фейсбук. Създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им е "медийна услуга", съгласно § 1, т. 15 от ДР на ИК. Според § 1, т. 15, изр. 2 от ДР на ИК, не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, както и личните блогове. Централната избирателна комисия упражнява контрол по прилагането на Изборния кодекс във връзка с произвеждането на избори, като прилага закона според точния му смисъл. В този смисъл извън обхвата на контрол, осъществяван от ЦИК е разпространението на материали, свързани с провеждане на предизборна кампания в социалните мрежи.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 88 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ решение № 133-МИ от 3.10.2015 г. на ОИК – Белово.
ВРЪЩА преписката за ново разглеждане, като УКАЗВА на ОИК – Белово, да приеме решение при спазване на изложените в настоящото решение мотиви.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения