Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2536-МИ/НР
София, 9 октомври 2015 г.

ОТНОСНО: жалба от Десислав Георгиев Пенев – представител на коалиция „Народен съюз“, за установяване на нарушение на чл. 183, ал. 2 и 4 от ИК

Постъпила е жалба с вх. № МИ-09-20 от 08.10.2015 г. на ЦИК, препратена по компетентност от Окръжна прокуратура – Пазарджик, от Десислав Георгиев Пенев – представител на коалиция „Народен съюз“, за установяване на нарушение на чл. 183, ал. 2 и 4 от ИК в частта на изготвяне на бюлетината, на която в горния ляв ъгъл се излагат клеветнически, обидни и уронващи името на четири лица, сред които е снимката на кандидата на коалицията за кмет на община и общински съветник Костадин Варев. Предоставени са два броя разпечатки от личния фейсбук профил на кандидата за общински съветник Любомир Варев от листата на КП „Реформаторски блок“, от които е видно, че в горния ляв ъгъл са налице 4 бр. снимки и надпис „Те продадоха общината“, надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, снимка на кандидата за общински съветник Любомир Варев, както и идентифициращи данни за неговата кандидатура за общински съветник, графично оформено квадратче и кръгче със съответни номера – 1 и 4; надпис „Аз ще боря против това“. Изтъква се, че същите накърняват в изключително голяма степен името и репутацията на издигнатия от името на коалицията кандидат. Излагат се доводи, че с решение № 113-МИ и решение № 114-МИ от 01.10.2015 г. на ОИК – Белово са утвърдени образци на бюлетини за гласуване в изборите за кмет на община Белово и за общински съветник. Твърди се, че утвърдените образци за графични символи не са публикувани, а е налице тяхното изписване в агитационния материал, което е съществено нарушение на изборния процес, в т.ч. и данни за извършено престъпление. Направено е искане да бъдат предприети действия спрямо лицето Любомир Варев, като му се разпореди незабавно да премахне и прекрати разпространението на посочените престъпни агитационни материали.

Жалбата е подадена от надлежно упълномощено лице с правен интерес. Същата е допустима, разгледана по същество е неоснователна.

Централната избирателна комисия, след като разгледа всички факти и обстоятелства, прави следните изводи:

Предмет на жалбата са агитационни материали, противоречащи на разпоредбите на Изборния кодекс, публикувани във фейсбук в личния профил на кандидата за общински съветник Любомир Варев. С оглед разпоредбата на § 1, т. 17 от ДР на ИК безспорно се установява, че се касае за материали, публикувани в хода на предизборната кампания. Доколкото обаче същите са разпространени в фейсбук, създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им, е „медийна услуга“ съгласно § 1, т. 15 от ДР на ИК. Според § 1, т. 15, изр. второ от ДР на ИК не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, както и личните блогове. Централната избирателна комисия упражнява контрол по прилагането на Изборния кодекс във връзка с произвеждането на избори, като прилага закона според точния му смисъл. В този смисъл извън обхвата на контрол, осъществяван от ЦИК е разпространението на материали, свързани с провеждане на предизборна кампания в социалните мрежи.

По отношение визираните обстоятелства за извършени престъпления е необходимо да се произнесе сезираната вече компетентна Районна прокуратура – Пазарджик.

Засегнатите лица, ако сметнат за необходимо, могат да реализират права по реда на частното обвинение.

Предвид изложеното и на основание чл. 53, ал. 4 и чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 88 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на Десислав Георгиев Пенев – представител на коалиция „Народен съюз“, за установяване на нарушение на чл. 183, ал. 2 и 4 от ИК, като неоснователна.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3129-ЕП/НС / 22.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3101-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Шести изборен район – Врачански, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3128-МИ / 22.04.2024

    относно: временна замяна на председател на ОИК – Никола Козлево, област Шумен

  • № 3127-МИ / 22.04.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Исперих, област Разград

  • всички решения