Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2471-МИ/НР
София, 3 октомври 2015 г.

ОТНОСНО: жалба от Иван Христов Малчев – упълномощен представител на КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО срещу решения на ОИК – Своге за назначаване на секционни избирателни комисии в община Своге.

Постъпила е жалба с вх. № МИ-10-262 от 1.10.2015 г. от Иван Христов Малчев – упълномощен представител на КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ срещу решения на ОИК – Своге за назначаване на секционни избирателни комисии в община Своге.
В жалбата се правят оплаквания, че като представители на коалицията в секционните избирателни комисии на община Своге участват 25 вместо 26 души според разпределението на местата, че в повечето комисии са разменени предложените членове и че в някои от тях за ръководното място на КП „Патриотичен фронт – НСФ и ВМРО“ не е определено конкретно лице.

Жалбата е допустима – подадена е в срок и от лице с представителна власт по пълномощия за коалицията – жалбоподател.

Централната избирателна комисия, преценявайки представените доказателства по същество приема, че жалбата е неоснователна.

След непостигнато съгласие между регистрираните за участие в изборите за общински съветници и за кметове политически партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети в преговорите пред кмета на община Своге, всички предложения са изпратени на ОИК – Своге, която с отделни решения е назначила съставите на всички СИК за общината.

При проверка и съпоставяне на решенията на ОИК – Своге за назначаване на СИК относно член – представител на КП „Патриотичен фронт – НСФБ и ВМРО“ със списъка за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за отделните партии и броя на членовете, които имат право да предложат различните политически участници в предстоящите избори общо за секционните избирателни комисии в община Своге, се установява следното:

Съгласно Решение 63 от 14.09.2015 г. на ОИК – Своге на КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ са определени 26 членове на СИК, от които 11 – за ръководни места.

Вярно е, че според решение № 0118 от 29.09.2015 г. на ОИК – Своге при назначаване на СИК 024, с. Заноге мястото на председателя на комисията е празно като за него по разпределението следва да бъде назначено лице, предложено от КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. Но в самата жалба се посочва, че в предложението на политическата сила такава кандидатура не е посочена. Следователно пропускът не е по вина на ОИК – Своге. Следва да се укаже на ОИК да изиска в определен срок от КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ да посочи име за заемане на празното председателско място в СИК 024, с. Заноге, след което мястото да се запълни от резервни членове на друга политическа сила.

Оплакванията за липса на назначен член, предложен от КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ в секционни избирателни комисии: 001, 008, 012, 013, 018, 019, 026, 028, 031, 039, 043 и 044 са неоснователни, защото в приложеното към жалбата разпределение за тези секции не се предвижда представител на КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

В останалите, посочени в жалбата секционни избирателни комисии са назначени представители на жалбоподателя съобразно приложеното разпределение на местата.

Общата бройка на назначените в СИК, община Своге членове от КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ са 25, вместо 26, защото, както се посочи по-горе в СИК № 024, с. Заноге не е назначено конкретно лице за председател, който трябва да бъде, предложен от КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 88 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на КП „Патриотичен фронт – НСФБ и ВМРО“ в останалата част.

УКАЗВА на ОИК – Своге да изиска в определен срок от КП „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ да посочи име за заемане на празното председателско място в СИК 024, с. Заноге.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения