Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2463-МИ
София, 2 октомври 2015 г.

ОТНОСНО: сигнали за нарушения на правилата за водене на предизборна кампания, постъпили от Съвета за електронни медии, ПП „ВМРО – Българско национално движение“ и народни представители

В писмо с вх. № МИ-10-246/29.09.2015 г. в Централната избирателна комисия е получен сигнал от Карлос Арналдо Контрера – пълномощник на ПП „ВМРО – Българско национално движение“. В него се твърди, че при откриване на предизборната кампания на ПП „Движение за права и свободи“ са допуснати съществени нарушения на правилата за водене на предизборна кампания. Провеждана е агитация на чужд език в нарушение на чл. 181 ал. 2 от ИК, а също така, по време на концерта, съпровождащ откриването на кампанията, е изпълнена българската възрожденска песен за Райна Попгеоргиева, позната под името „Кой уши байрака“, което, по мнението на вносителите на сигнала, също представлява предизборно нарушение. Към сигнала е приложено редовно заверено пълномощно на името на Карлос Арналдо Контрера, подписано от председателя на партията Красимир Каракачанов.

В писмо с вх. № МИ-20-270/01.10.2015 г., изпратено от председателя на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, съгласно сключеното споразумение между СЕМ и ЦИК относно наблюдаването на предизборната кампания, се съдържа информация за това, че на 28 и 29 септември 2015 г. в програмите на множество доставчици на медийни услуги – СКАТ, АЛФА ТВ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, Б ТВ, ТВ 7, НЮЗ 7 и други, са излъчвани материали от откриването на предизборната кампания на ПП „Движение за права и свободи“ в гр. Исперих. В материалите се съдържат кадри с изпълнение на песен на турски език.

В писмо с входящ № МИ-00-238/02.10.2015 г., подписано от 41 народни представители – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски, Магдалена Ташева, Мартин Димитров, Петър Славов, Красимир Велчев, Димитър Байрактаров, Борис Ячев, Атанас Стоянов, Христиан Митев, Полина Карастоянова, Юлиан Ангелов, Валентин Иванов, Петър Петров, Султанка Петрова, Милен Михов, Емил Димитров, Димитър Шишков, Борислав Миланов, Валентин Павлов, Никола Хаджийски, Борис Станимиров, Методи Андреев, Христо Гаджев, Евгени Стоев, Стефан Дедев, Пламен Тачев, Станислав Иванов, Катя Попова, Десислав Чуколов, Николай Александров, Калина Балабанова, Иван Димитров, Станислав Станилов, Илиан Тодоров, Таско Ерменков, Димитър Дъбов, Стоян Мирчев, Георги Божинов и Костадин Марков, се излага твърдението, че на посочения по-горе предизборен митинг на ДПС председателят на партията Лютви Местан за пореден път демонстративно и напълно съзнателно е нарушил разпоредбата на ИК по чл. 181, ал. 2, гласяща предизборната агитация да се извършва единствено и само на български език. Подписалите писмото настояват за „прилагането на закона в цялата му тежест“, предвид многократните нарушения на чл. 181 ал. 2 от ИК, извършвани от председателя на ПП „Движение за права и свободи“.

От направената от ЦИК служебна проверка се установи, че изнесените в трите сигнала факти отговарят на истината. В същото време обаче не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания. Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство.

От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори. По този начин председателят на ПП „Движение за права и свободи“ нарушава разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс, която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности.

Но несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване. Предвид това и на основание чл. 181, ал. 2, чл. 495 и чл. 496 от Изборния кодекс, § 1, т. 17 от ДР на Изборния кодекс и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския, предвидена в чл. 181 ал. 2 от ИК, извършено от политическа партия „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“, представлявана от Лютви Ахмед Местан – председател, с адрес за кореспонденция: гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 45А.

УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския, предвидена в чл. 181 ал. 2 от ИК, извършено от Лютви Ахмед Местан, ЕГН …, л.к. …, с адрес за кореспонденция: …

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“, представлявана от Лютви Ахмед Местан – председател, с адрес за кореспонденция: гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 45А.

Актът да се изпрати на областния управител на област Разград за издаване на наказателно постановление.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Лютви Ахмед Местан, ЕГН …, л.к. … с адрес за кореспонденция: …..

Актът да се изпрати на областния управител на област Разград за издаване на наказателно постановление.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения