Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2457-НС
София, 15 април 2021 г.

ОТНОСНО: обявяване на Галя Енева Захариева за народен представител в Двадесет и първи изборен район – Сливенски, в 45-то Народно събрание

В Централната избирателна комисия е получено писмо с вх. № НС-02-59 от 15.04.2021 г. от Народното събрание, с което председателят на Народното събрание уведомява ЦИК, че членовете на Министерския съвет, подал оставка пред новоизбраното Четиридесет и пето Народно събрание, обявени с Решение № 2438-НС от 9 април 2021 г. на ЦИК за народни представители: Томислав Пейков Дончев, Екатерина Спасова Гечева-Захариева, Кирил Миланов Ананиев, Костадин Георгиев Ангелов, Христо Богомилов Терзийски, Петя Цветанова Аврамова, Деница Евгениева Сачева, Десислава Христова Ахладова-Атанасова, Красимир Георгиев Вълчев, Десислава Жекова Танева, Росен Димитров Желязков, Лъчезар Димитров Борисов, Теменужка Петрова Петкова и Красен Крилов Кралев, в изпълнение на чл. 76, ал. 2 от Конституцията на Република България са положили клетва като народни представители. В същото писмо се сочи, че съгласно чл. 111, ал. 3 от Конституцията на Република България по отношение на тези народни представители, които са членове на Министерския съвет в оставка, съществува конституционното задължение да изпълняват функциите си като министри до избирането на нов Министерски съвет. С оглед на изложеното председателят на Народното събрание обективира искане Централната избирателна комисия да обяви по заместване за народни представители съответните лица от листите на коалиция ГЕРБ-СДС за времето, през което горепосочените лица изпълняват функциите на членове на Министерския съвет.

С вх. № НС-10-230 от 15.04.2021 г. в Централната избирателна комисия е постъпило заявление от Пламен Крумов Стоянов, с което заявява и декларира, че не желае да бъде обявен за избран за народен представител от кандидатската листа на коалиция ГЕРБ-СДС в Двадесет и първи изборен район – Сливенски.

След като извърши служебна проверка ЦИК установи, че на мястото на Десислава Жекова Танева - министър в оставка, ЦИК следва да обяви следващия в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Двадесет и първи изборен район – Сливенски, а именно Пламен Крумов Стоянов. Като взе предвид последното, както и постъпилото заявление от Пламен Крумов Стоянов, ЦИК счита следното:

Съгласно чл. 255, ал. 1, т. 3 ИК съгласието на кандидата да бъде регистриран е абсолютна правна предпоставка за регистрацията му от предложилата го партия, коалиция или инициативен комитет, а след произвеждане на изборите за обявяването му за избран за народен представител. Когато кандидат за народен представител подаде заявление до Централната избирателна комисия, че не желае да бъде обявен за народен представител, следва да се тълкува, че по същество е налице оттегляне на съгласието на кандидата, дадено чрез заявлението по чл. 255, ал. 1, т. 3 ИК. Адресираното до ЦИК изявление, съдържащо нежелание на кандидата да бъде обявен за народен представител, препятства възможността ЦИК да стори това поради липсата на правната предпоставка, изразяваща съгласието му за регистрация, съответно обявяването му за народен представител. Налице е по същество изявление за отказ от страна на кандидата да бъде обявен за избран, който обвързва ЦИК и прави невъзможно вземане на решение по реда на чл. 302 ИК спрямо този кандидат.

От изложеното следва, че въз основа на подаденото заявление от кандидата за народен представител, Пламен Крумов Стоянов следва да бъде заличен от листата на коалиция ГЕРБ-СДС поради оттегляне на съгласието за регистрация като абсолютна правна предпоставка за неговата избираемост. С оглед на което през времето, през което Десислава Жекова Танева изпълнява функциите на министър в оставка, да бъде обявена Галя Енева Захариева.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс, чл. 111, ал. 3, чл. 68, ал. 2 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 302, ал. 2 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И :

 

ОБЯВЯВА за народен представител от Двадесет и първи изборен район – Сливенски, Галя Енева Захариева, с ЕГН …, от листата на коалиция ГЕРБ-СДС, за времето, през което Десислава Жекова Танева изпълнява функциите на министър в оставка.

Решението да се обнародва в „Държавен вестник”.


Председател: Александър Андреев

Секретар: Севинч Солакова

ЙГ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3169-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3102-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3168-ЕП / 24.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Емил Костадинов Атанасов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3167-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „ПРАВОТО“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения