Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2457-МИ/НР
София, 2 октомври 2015 г.

ОТНОСНО: жалба от Тодор Стоянов Пашанлиев – упълномощен представител на ПП „Атака“ за община Сатовча, срещу решение № 89-МИ от 28.09.2015 г. на ОИК – Сатовча

Постъпила е жалба с вх. № МИ-10-260 от 01.10.2015 г. от Тодор Стоянов Пашанлиев – упълномощен представител на ПП „Атака“ за община Сатовча, срещу решение № 89-МИ от 28.09.2015 г. на ОИК – Сатовча, с което са назначени секционните избирателни комисии на територията на община Сатовча.

Жалбоподателят твърди, че не е бил поканен да присъства на проведените консултации за назначаване на секционните избирателни комисии в община Сатовча. Твърди, че в състава на секционните избирателни комисии от квотата на ПП „Атака“ присъстват лица, които не са предложени от партията, а са предложени от друга политическа партия. Също така твърди, че лицето Димитър Мутафчиев, който е служител в общинска администрация – Сатовча, и е участвал в консултациите като представител на ПП „Атака“, е бил с невалидно пълномощно, тъй като пълномощното за преупълномощаване на същия е с дата 17.08.2015 г., а пълномощното на жалбоподателя е с дата 15.09.2015 г. Моли членовете на СИК, предложени от Димитър Мутафчиев, да бъдат заменени в съставите на СИК от членове, които са предложени от ПП „Атака“.

Към жалбата е приложено пълномощно от 15.09.2015 г. в полза на Тодор Стоянов Пашанлиев.

Централната избирателна комисия служебно изиска и от ОИК – Сатовча, беше изпратено пълномощно от 17.08.2015 г. в полза на Димитър Иванов Мутафчиев.

При прегледа на пълномощното на жалбоподателя Тодор Стоянов Пашанлиев ЦИК установи, че същият няма права да обжалва актове на общинската избирателна комисия. Има единствено и само право да подпише и подаде предложение, както и да подаде документи, необходими за регистриране на кандидатските листи на ПП „Атака“ за общински съветници, съответно за кмет на община, кметове на район или кметове на кметства в изборите за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. в община Сатовча, включително да подава и получава всякакви документи и книжа във връзка с правата му по настоящото пълномощно за подаване на предложения и регистриране на кандидатските листи. С оглед на това Централната избирателна комисия счита, че тъй като жалбата е подадена от неоправомощено лице, същата се явява недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане. Разгледана по същество същата се явява и неоснователна, тъй като не се съдържат данни пълномощното на Димитър Иванов Мутафчиев да е оттеглено, т.е. същият е участвал правомерно при консултациите за съставите на СИК в община Сатовча. В тази връзка оплакванията в жалбата относно невалидността на пълномощното на Димитър Иванов Мутафчиев са неоснователни. Наистина пълномощното на жалбоподателя е с дата, следваща датата на пълномощното на Димитър Иванов Мутафчиев, но този факт не се отразява върху валидността на пълномощното на Мутафчиев. Налице са две валидни пълномощни на двама валидно оправомощени представители на ПП „Атака“ за община Сатовча.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и 26 във връзка с чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Тодор Стоянов Пашанлиев – упълномощен представител на ПП „Атака“ за община Сатовча, срещу решение № 89-МИ от 28.09.2015 г. на ОИК – Сатовча, като недопустима.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения