Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2306-НС
София, 25 март 2021 г.

ОТНОСНО: жалба от Георги Славов – упълномощен представител на партия „Републиканци за България“, срещу решение № 58-НС от 12.03.2021 г. на РИК № 31– Ямбол

В Централната избирателна комисия заедно с административна преписка е постъпила жалба от Георги Иванов Славов – упълномощен представител на партия „Републиканци за България“, с вх. № НС-15-162 от 17.03.2021 г., срещу решение № 58-НС от 12.03.2021 г. на РИК – Ямбол, с което РИК № 31– Ямбол е приела решение за отхвърляне в хипотезата на чл. 70, ал. 4, изр. второ на Изборния кодекс по сигнал, подаден от Георги Иванов Славов, в който се твърди и излагат обстоятелства за нарушение на чл. 182, ал. 1 ИК чрез агитационен аудио-визуален клип на коалиция „ГЕРБ-СДС“, заснет в зали за волейбол и борба на лекоатлетическа писта, собственост на община Ямбол и представени за стопанисване и управление на общинско предприятие „Паркове, зони за отдих и спор“, което е на 100% общинска собственост.

Жалбата е подадена в срок чрез РИК – Ямбол, а разгледана по същество е основателна.

Посоченият в сигнала до РИК – Ямбол и жалбата до ЦИК адио-визуален материал, е публикуван на електронен адрес: radio999bg.com на страницата на Радио ТВ 999 заедно с текст, озаглавен „ГЕРБ – СДС: Изпълнени са поети ангажименти за ремонт на спортната инфраструктура (ВИДЕО)“. В клипа двама кандидати на коалиция „ГЕРБ-СДС“ посещават и обхождат зали за волейбол, борба и лекоатлетическа писта, собственост на община Ямбол, като чрез изказванията си внушават, че обновяването на тези спортни обекти е заслуга на коалицията.

Публикуваният аудио-визуален материал с текст, озаглавен „ГЕРБ – СДС: Изпълнени са поети ангажименти за ремонт на спортната инфраструктура (ВИДЕО)“, притежава характеристиките на агитационен материал съгласно Изборния кодекс. В него съгласно чл. 179 ИК изрично се информира, че е за парламентарни избори 2021 и е с платено съдържание, съдържат се имената на участващите в коалицията партии, както и номерът на бюлетината на коалицията за предстоящите избори за Народно събрание – № 28, а в края му се съдържа и задължителната информация по чл. 183, ал. 2 ИК, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Съгласно решение № 58-НС от 12.03.2021 г. на РИК № 31– Ямбол, за установено се приема, че клипът е заснет на лекоатлетическата писта и във волейболната зала, представляващи общинска собственост.

Недопустимо е използването на публична собственост за заснемането на агитационни материали и да се правят по време на предизборна кампания изказвания с внушения, че публични обекти за общо ползване са изграждат, поддържат и обновяват поради заслуги на кандидати на политически субекти, участващи в предизборна кампания за всякакъв вид избори.

При проведеното гласуване на предложението за решение Централната избирателна комисия не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, като от присъстващите в залата 16 членове на комисията, „ЗА“ това предложение за решение гласуваха 8 членове и „ПРОТИВ“ 8 членове.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а във връзка с чл. 53, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ПОСТАНОВЯВА решение за отхвърляне по смисъла на чл. 53, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс.

ВРЪЩА административната преписка на РИК № 31 – Ямбол.

Решението на РИК № 31 – Ямбол, подлежи на обжалване пред Административен съд – Ямбол, чрез РИК № 31 – Ямбол, в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.


Председател: Александър Андреев

Секретар: Севинч Солакова

ЕЧ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3089-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Осми изборен район – Добрички, в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3088-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Единадесети изборен район – Ловешки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3087-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и осми изборен район – Търговищки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения