Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 223-МИ/НР
София, 24 април 2019 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатанo помещение в общинска администрация – Борово, област Русе, в което се съхраняват изборни книжа и материали от националния референдум през 2013 г. и от изборите за общински съветници и за кметове и националния референдум през 2015 г.

Постъпило е писмо по електронната поща с вх. № НР-14-7 от 23.04.2019 г. на Централната избирателна комисия от Валентин Панайотов – кмет на община Борово, област Русе, за разрешаване на достъп до запечатанo помещение в общинска администрация – Борово, гр. Борово, ул. „Никола Вапцаров“ № 1а, приземен етаж, в което се съхраняват изборни книжа и материали от националния референдум през 2013 г. и от изборите за общински съветници и за кметове и националния референдум през 2015 г.

Достъпът до помещението е необходим във връзка с изтичане срока на съхранение и необходимостта от извършване на експертиза, научно-техническа обработка и предаване в отдел „Държавен архив“ –гр. Русе, и подготовка на помещението за съхранението на изборните книжа и материали от предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.

Достъпът до помещението ще бъде осъществен при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове, определяне на книжата за постоянно съхранение и предаването им за постоянно съхранение в отдел „Държавен архив“ – гр. Русе, както и унищожаване на неценни документи, за което ще бъде съставен акт.

Съгласно Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отварянето на запечатанo помещение в общинска администрация – Борово, гр. Борово, ул. „Никола Вапцаров“ № 1а, приземен етаж, в което се съхраняват изборни книжа и материали от националния референдум през 2013 г. и от изборите за общински съветници и за кметове и националния референдум през 2015 г., във връзка с изтичане срока на съхранение и необходимостта от извършване на експертиза, научно-техническа обработка и с цел предаване в отдел „Държавен архив“ –гр. Русе, на книжата и материалите от националния референдум през 2013 г.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК от комисия от длъжностни лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК. Помещението се запечатва по реда на същото решение. Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.

Изборните книжа и материали от различните видове избори да се съхраняват до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите в срок от 5 години от произвеждането им.

След предаване на книжата от националния референдум през 2013 г. в отдел „Държавен архив“ – гр. Русе, и унищожаване на останалите книжа и материали, кметът на общината изпраща на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3134-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3133-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на коалиция „КОАЛИЦИЯ НА РОЗАТА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3132-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на партия „ГЛАС НАРОДЕН“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения