Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1963-МИ
София, 4 август 2023 г.

ОТНОСНО: жребий при попълване съставите на ОИК

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и чл. 76, ал. 7, 8 и 9 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. В случай че парламентарно представените партии и коалиции не са направили поименни предложения за всички членове, на които имат право, включително са направили предложения за по-малко членове, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите при кмета на общината, чрез жребий.

2. За проведения жребий се съставя протокол, който се подписва от участвалите в консултациите партии и коалиции и от кмета на общината или определеното с негова заповед длъжностно лице, което провежда консултациите.

3. Под други партии и коалиции по смисъла на чл. 76, ал. 7 ИК следва да се разбира участвалите в консултациите по чл. 75, ал. 2 ИК партии и коалиции, които нямат избрани представители в Народното събрание.

4. Ред за провеждане на жребий:

4.1. партиите и коалициите, които нямат представители в Народното събрание и са участвали в консултациите при кмета на общината, правят предложение за член на ОИК;

4.2. ако предложенията на другите партии и коалиции са повече от броя на незаетите места, се провежда жребий между партиите и коалициите по т. 3;

4.3. в отделни празни и непрозрачни пликове се поставя лист с изписано наименованието на всяка една от партиите и коалициите по т. 3, направили предложение;

4.4. кметът на общината или длъжностното лице, определено със заповед на кмета на общината, което провежда консултациите, разбърква пликовете по т. 4.3, след което поканва участващо в консултациите лице да изтегля последователно пликове до изчерпване на броя на незаетите места;

4.5. след изтеглянето на всеки от пликовете, пликът се отваря и в протокола се вписва наименованието на партията или коалицията и имената на предложения от нея кандидат.

5. Когато поради липса на предложение от партии и коалиции, които са участвали в консултациите, или когато след процедурата по т. 4 общият брой на предложените членове на общинска избирателна комисия е четно число, парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на ОИК за незаетото място.

5.1. При състав на ОИК от 11 членове с най-голям неоползотворен остатък е партия „ДПС“. Със следващ неоползотворен остатък е коалиция „ГЕРБ-СДС”, а със следващ неоползотворен остатък е коалиция „БСП за България”.

5.2. При състав на ОИК от 13 членове с най-голям неоползотворен остатък е коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, а със следващ неоползотворен остатък е коалиция „БСП за България”.

5.3. При състав на ОИК от 27 членове с най-голям неоползотворен остатък е партия „Има такъв народ“. Със следващ неоползотворен остатък е партия „Възраждане“, а със следващ неоползотворен остатък е партия „ДПС“.

5.4. При състав на ОИК от 39 членове с най-голям неоползотворен остатък е коалиция „ГЕРБ-СДС“. Със следващ неоползотворен остатък е коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, а със следващ неоползотворен остатък е партия „Възраждане“.

6. В случай че партията или коалицията, която следва да посочи член при условията на т. 5, формира мнозинство в общинската избирателна комисия, това право се предоставя на партията или коалицията със следващия най-голям неоползотворен остатък.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЕВ/МБ


* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения