Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 19-ЕП
София, 27 март 2014 г.

ОТНОСНО: утвърждаване на образци на указателни табели и табла за РИК и СИК, образци на отличителни знаци на застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и инициативни комитети при произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 44, чл. 111, 115, 117, 121, 123, 124, 125 и чл. 218, ал. 3 и 4 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

І. Общи положения

1. При произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. се съставят информационни табла. Таблата се оформят от бял картон с грамаж 200/220 г/м².

2. Застъпниците на кандидатски листи в изборите за членове на Европейския парламент от Република България носят в изборния ден само отличителни знаци по утвърдения с настоящото решение образец.

3. Наблюдателите в изборите за членове на Европейския парламент от Република България в изборния ден носят отличителни знаци по утвърдения с настоящото решение образец.

4. Представителите на партии, коалиции и инициативни комитети в изборите за за членове на Европейския парламент от Република България носят в изборния ден само отличителни знаци по утвърдения с настоящото решение образец.

 

ІІ. Видове и размери на указателни табели и информационни табла

5. Информационно табло на РИК

5.1. Всяка РИК незабавно след назначаването й определя начина и мястото на обявяване на взетите от нея решения в сградата, в която се помещава.

5.2. Всяка РИК оформя информационно табло на бял картон с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина и по начин, показващ предназначението му.

6. Информационни табла и табели на СИК

6.1. Всяка СИК съставя информационни табла за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. и ги оформя по начин, показващ предназначението им. Таблата се поставят пред изборното помещение и в кабината/ите за гласуване.

6.2. Информационни табла на СИК с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина:

- пред изборното помещение:

Секционната избирателна комисия обявява всички решения; образец от бюлетината за гласуване; имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции, изписани в един и същи размер, вид и формат шрифт. Имената на кандидатите са изписанина кирилица съгласно решението за регистрация в ЦИК и са отпечатани централизирано.

- в кабината/ите за гласуване:

Секционната избирателна комисия обявява имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции, изписани в един и същи размер, вид и формат шрифт. Имената на кандидатите са изписани на на кирилица съгласно решението за регистрация в ЦИК и са отпечатани централизирано.

6.3. Информационни табла на СИК с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4). Надписът се разполага хоризонтално, като текстът се изписва с големи букви с указание, че избирателят може да изрази своя вот само със знака „Х" или „V", поставен с химикал, пишещ със син цвят. Таблата се поставят пред изборното помещение и в кабината/ите за гласуване.

6.4. В случай че размерите на таблото са недостатъчни за обявяване на необходимата информация при призвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, СИК оформя допълнително табло или табло с по-големи размери, което да побере информацията.

7. Указателни табели

7.1. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се изписват номерата на секциите в сградата, а когато сградата е с повече от един етаж и на етажите има секции, се посочват номерата на секциите и етажът, на който се намират.

7.2. На всеки етаж в сградата се поставят указателни табели с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4) с номерата и местонахождението на секциите на съответния етаж.

7.3. Пред всяка секция се поставя указателна табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се изписва номерът на секцията и отдолу - административните адреси от населеното място, които обхваща секцията.

7.4. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се поставя табела и други обозначителни знаци, които да насочат гласоподавателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването към секцията за гласуване на гласоподаватели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Табелата на входа е от бял картон с размери в широчина 50 см и във височина 30 см.

7.5 Непосредствено пред определената с решение на РИК секция за гласуване на гласоподаватели с увредено зрение или със затруднения в придвижването се поставя табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се отбелязва допълнителното предназначение на секцията.

 

III. Образци на отличителни знаци на застъпници на кандидатски листи и представители на партии, коалиции и инициативни комитети

8. При произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. застъпниците на кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети в изборния ден носят обозначителни знаци - бадж, с размери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставя  информационна табела (Приложение № 1) от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано „ЗАСТЪПНИК".

9. При произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. наблюдателите в изборния ден носят обозначителни знаци - бадж с размери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставя информационна табела (Приложение № 1) от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано „НАБЛЮДАТЕЛ".

10. При произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. представителите на партии, коалиции и инициативни комитети в изборния ден носят обозначителни знаци - бадж, с размери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставя информационна табела (Приложение № 2) от бял картон, на която с главни букви с черен цвят е изписано „ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПАРТИЯ", „ПРЕДСТАВИТЕЛ НА КОАЛИЦИЯ" и „ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ".

11. Наблюдателите, застъпниците на кандидатски листи и представителите на партии, коалиции и инициативни комитети, които носят отличителни знаци извън одобрените или не носят отличителни знаци, се отстраняват от избирателната секция с решение на секционната избирателна комисия. Решението може да се оспорва пред районната избирателна комисия, която се произнася незабавно. Решението на РИК не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

 

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова

 


 

 


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения