Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1899-МИ
София, 29 септември 2020 г.

ОТНОСНО: жалба от А.С.А – председател на ОбС на БСП – Провадия, срещу решение № 286-ЧМИ от 27.09.2019 г. на ОИК – Провадия

В Централната избирателна комисия по електронната поща е постъпила жалба с вх. № ЧМИ-10-5\1 от 27.09.2020 г. от А. С.А – председател на ОбС на БСП – Провадия, срещу отхвърлително по смисъла на ИК решение № 286-ЧМИ от 27.09.2019 г. на ОИК – Провадия.

В жалбата до ОИК се твърди нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 от ИК чрез публикуване на 26.09.2020 г. на интернет страница ПРОВАТОН и фейсбук страница ПРОВАТОН на невярна информация за издигнатия кандидат от коалиция „БСП за България. Твърди се, че публикациите са предизборна агитация в деня за размисъл. Приложени са и съответните разпечатки от тях.

След като се запозна с административната преписка, както и със съдържащите се в нея доказателства, Централната избирателна комисия счита, че публикации в социални мрежи, каквато безспорно е посочената фейсбук страница, не са предизборна агитация и не подлежат на контрол съгласно § 1, т. 15 от ДР на ИК.

Централната избирателна комисия обсъди въпроса дали сочената публикация на интернет страницата ПРОВАТОН представлява предизборна агитация съгласно раздел ІІ от Изборния кодекс, като счита че материалът не може да бъде определен като такъв с агитационен характер. В допълнение засегнатият участник в изборния процес може да се възползва от правото си на отговор съгласно чл. 188 ИК.

С оглед на гореизложеното Централната избирателна комисия намира жалбата за допустима, подадена в законоустановения тридневен срок и от лице с правен интерес от обжалването, но счита същата за неоснователна.

При гласуване на предложението за решение Централната избирателна комисия не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, като от присъстващите в залата 14 членове на комисията, „ЗА“ това предложение за решение гласуваха 7 членове и „ПРОТИВ“ 7 членове

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 53, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ПОСТАНОВЯВА решение за отхвърляне по смисъла на чл. 53, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс.

ВРЪЩА административната преписка на ОИК – Провадия.

Решението на ОИК – Провадия, подлежи на обжалване пред Административен съд – Варна, чрез ОИК – Провадия, в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.


Зам.-председател: Силва Дюкенджиева

Секретар: Севинч Солакова

БА/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3083-ЕП/НС / 17.04.2024

    относно: условията и реда за участие на наблюдатели в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3082-МИ / 17.04.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Вълчедръм, област Монтана

  • № 3081-МИ / 16.04.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Опака, област Търговище

  • всички решения