Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1879-НС
София, 2 април 2023 г.

ОТНОСНО: жалба от Николай Йорданов Белалов – наблюдател, упълномощен представител на Институт за социална интеграция, против решение № 121-НС от 31.03.2023 г. на РИК 24 – София

В Централната избирателна комисия по електронната поща е постъпила жалба с вх. № НС-18-12 от 01.04.2023 г. от Николай Йорданов Белалов – наблюдател, упълномощен представител на Институт за социална интеграция, против решение № 121-НС от 31.03.2023 г. на РИК 24 – София.

С решение № 121-НС от 31.03.2023 г. РИК 24 – София, се е произнесла по жалба с вх. № 289-НС/31.03.2023 г. от Николай Белалов относно нарушение на чл. 183, ал. 2 и ал. 3 ИК за рапространени плакати и билбордове на ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“ на територията на 24 МИР.

С посоченото по-горе решение РИК 24 – София, отхвърля жалбата като неоснователна, поради липса на извършени нарушения на чл. 183 от Изборния кодекс.

В подадената до ЦИК жалба се иска решение № 121-НС от 31.03.2023 г. на РИК 24 – София, да бъде отменено в частта му по т. 1 и т. 3 от жалбата до РИК 24 – София.

Централната избирателна комисия намира изводите на РИК 24 – София, за правилни и законосъобразни. Видно от решението, става ясно, че съгласно Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, рекламните съоръжения тип билборд не са собственост на общината, а на търговски дружества в повечето случаи, като разрешения за поставянето им се издава на лица и фирми, заявили съответното искане и изпълнили процедурата съгласно Наредбата.

По отношение на твърдението на жалбоподателя в т. 1, че записът върху агитационния материал „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ не съответства на изискването той да заема минимум 10% от площта на агитационния материал и не е поставен в отделно поле, след извършена проверка на място РИК 24 – София, установява, че са спазени изискванията на чл. 183, ал. 2 ИК.

В т. 3 от жалбата е описана фактическа обстановка, която не е актуална към настоящия момент.

С оглед на гореизложеното Централната избирателна комисия намира жалбата за недопустима и същата следва да бъде оставена без разглеждане.

Подадената жалба до РИК 24 – София, има само уведомителен ефект и не поражда право на заявителя за участие в административнонаказателното производство, включително право да обжалва отказ да се започне такова. Ролята на това лице се изчерпва със сезирането на компетентния за произнасяне орган. Жалбоподателят в производството пред РИК е сезирал комисията с жалба за твърдени от него извършени нарушения на Изборния кодекс, по която има произнасяне от компетентния орган – РИК 24 – София.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 73, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от Николай Йорданов Белалов – наблюдател, упълномощен представител на Институт за социална интеграция, против решение № 121-НС от 31.03.2023 г. на РИК 24 – София.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЦГ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения