Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 179
София, 18 април 2019 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатано помещение в община Раднево, област Стара Загора, в което се съхраняват книжа и материали от националния референдум през 2013 г., изборни книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., от изборите за народни представители през 2014 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., от изборите за народни представители през 2017 г.

Постъпило е писмо с вх. № ЦИК-14-21 от 17.04.2019 г. на Централната избирателна комисия от д-р Теньо Тенев – кмет на община Раднево, област Стара Загора, намиращо се в сградата на Общинска администрация – Раднево, ул. Митьо Станев № 1, ет. 2, помещението на архива, в което се съхраняват книжа и материали от националния референдум през 2013 г., изборни книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., от изборите за народни представители през 2014 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., от изборите за народни представители през 2017 г.

Достъпът до помещенията е необходим във връзка с предаване на подлежащи за съхранение документи в отдел „Държавен архив“ – гр. Стара Загора, и подготовка на помещенията за съхранение на изборните книжа и материали от предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Достъпът до помещението ще бъде осъществен при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове, определяне на книжата за постоянно съхранение и предаването им за постоянно съхранение в отдел „Държавен архив“ – гр. Стара Загора, както и унищожаване на неценни документи, за което ще бъде съставен акт.

Съгласно Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отварянето на запечатано помещение в община Раднево, област Стара Загора, в което се съхраняват книжа и материали от националния референдум през 2013 г., изборни книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., от изборите за народни представители през 2014 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., от изборите за народни представители през 2017 г., с цел предаване на подлежащи за съхранение документи от националния референдум през 2013 г. и от изборите за народни представители през 2014 г. в отдел „Държавен архив“ – гр. Стара Загора, и подготовка на помещенията за съхранение на изборните книжа и материали от предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Достъпът до запечатаните помещения, в които се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК от комисия от длъжностни лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК, в които се вписва: основанието за разпечатването, органът, който е разрешил разпечатването, имената на лицата, които присъстват при разпечатването, състоянието, в което са открити торбите и пликовете с изборните книжа (дали хартиените ленти на торбите са в цялост, съответно дали пликовете са залепени).

Изборните книжа и материали от различните видове избори се съхраняват до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от изборите за членове на Европейския парламент от Република България и национални референдуми в срок от 5 години от произвеждането им.

След изнасяне на изборните книжа и материали от националния референдум през 2013 г. и от изборите за народни представители през 2014 г. помещението се запечатва по реда на Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК.

След предаване на книжата от националния референдум през 2013 г. и от изборите за народни представители през 2014 г. в отдел „Държавен архив“ – гр. Стара Загора, и унищожаване на останалите книжа и материали, кметът на общината изпраща на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3075-ЕП/НС / 15.04.2024

    относно: приемане на образец на електронен публичен регистър на жалбите и сигналите, подадени до районната избирателна комисия, постановените по тях решения, и указания за комплектуване на преписките по жалбите срещу решенията на РИК в изборите за членове на Европейския парламент на Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3074-ЕП/НС / 15.04.2024

    относно: реда за свикване на заседания и начина на приемане на решения и обявяването им от районните избирателни комисии в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3073-МИ / 15.04.2024

    относно: предложение до президента на Република България за насрочване на частичен избор за кмет на кметство Бяла река, община Сухиндол, област Велико Търново

  • всички решения