Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 169-ЕП
София, 16 април 2019 г.

ОТНОСНО: преброяване на предпочитанията (преференциите) при гласуване с хартиените бюлетини при произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България

На основание чл. 57, ал. 1, т. 3 и 48, чл. 215, ал. 1, т. 8, чл. 278, ал. 4, чл. 377 и чл. 378 във връзка с чл. 278, ал. 4, чл. 279,ал. 2 и чл. 281, ал. 2 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

 1. След установяване броя на действителните гласове, подадени за всяка кандидатска листа, и вписването им в черновата на протокола на СИК с резултатите от гласуването, се пристъпва към преброяване на предпочитанията (преференциите) за всеки един от кандидатите на партиите и коалициите.

За целта се използват бланки-чернови за отразяване на резултатите от преброяването на предпочитанията (преференциите) съгласно приложението.

 1. Преброяването на предпочитанията (преференциите) се извършва последователно по листи на партии и коалиции и по реда на отпечатването им в протокола на СИК. Председателят или член на СИК, определен с нейно решение, взема бюлетина от купчинката с действителни гласове за съответната партия или коалиция, показва я и обявява:

а) поредния номер на кандидата (за целта от числото в кръгчето изважда сто), за когото е отбелязано предпочитание (преференция) или

б) че няма отбелязано предпочитание (преференция) или

в) че е отбелязано предпочитание (преференция) в повече от едно кръгче със знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят.

 1. Предпочитанията (преференциите) се преброяват върху бланка- чернова (по т.1). Бланката-чернова се изготвя за всяка партия и коалиция, включена в бюлетината, и съдържа толкова полета, колкото са кандидатите в съответната листа.
 2. На първия ред на всяко от полетата се изписва поредният номер на кандидата в листата на съответната партия/коалиция. Всеки ред съдържа еднакви по големина квадратчета, в които може да се отпечата трицифрено число. Отпечатват се толкова реда, колкото могат да поберат поне 113 квадратчета и един празен ред с квадратчета, в които няма изписани (отпечатани) номера, съгласно приложението.
 3. Броят на преференциите се отразява едновременно и независимо един от друг от двама членове на СИК (предложени в състава на комисията от различни партии и коалиции), определени с решение на комисията.
 4. При наличието на предпочитание (преференция) членът на СИК, който държи бюлетината, оповестява на глас за кой кандидат е предпочитанието. Членът на СИК, който записва предпочитанията (преференциите) върху бланката-чернова, го отразява, като огражда (зачертава) първото число на първия ред, в полето на съответния кандидат. При следващо предпочитание (преференция) за същия кандидат огражда (зачертава) второто число и продължава във възходящ ред, без да изпуска числа до изчерпване на предпочитанията (преференциите) за този кандидат.

Последното оградено (зачертано) число показва броя на получените от този кандидат предпочитания (преференции).

ПРИМЕР: При обявяване на първото предпочитание (преференция) за кандидат № 1 се огражда (зачертава) числото 1 в полето на този кандидат. При обявяване на второто предпочитание (преференция) за същия кандидат се огражда (зачертава) числото 2 и така нататък. Последното оградено (зачертано) число показва броя на преференциите, получени от този кандидат.

 1. На последния празен ред в полето на този кандидат към числото по т.6 се прибавя броят на предпочитанията (преференциите) за този кандидат от машинното гласуване и полученото като резултат число се вписва в т.10, част II, лист 2-ри от протокола на СИК - Приложение № 85-ЕП-хм от изборните книжа, на съответния ред срещу името на този кандидат в листата на съответната партия/коалиция.
 2. При липса на предпочитание (преференция) или при наличие на отбелязване в бюлетината знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят, в повече от едно кръгче, е налице действителен глас без преференция.

Под „действителен глас без предпочитания (преференция)“ се разбира бюлетина, намерена в кутията за гласуване, върху която вотът на избирателя е отразен със знак „Х“ или „V“ само върху едно от квадратчетата за гласуване, бюлетината отговаря на всички останали изисквания за действителност, в нито едно от кръгчетата няма отбелязан знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят, или в повече от едно кръгче е поставен знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят.

 1. КОНТРОЛА: Преди пренасяне на броя на предпочитанията (преференциите) от бланката-чернова за преброяване на предпочитанията (преференциите) в протокола на СИК – т. 10 на лист 2, се извършва проверка дали общият брой на разпределените по кандидати предпочитания (преференции), е по-малък или равен на броя на действителните гласове за съответната кандидатска листа съгласно отбелязването по т. 8, графа „Действителни гласове“ на лист 1 от черновата на протокола на СИК.

Контролата се извършва, като се сумират броят на предпочитанията (преференциите) за всеки един от кандидатите. Сборът трябва да е по-малък или равен на общия брой на гласовете, подадени за съответната партия/коалиция.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения