Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 164-НС
София, 31 май 2021 г.

ОТНОСНО: процедура за определяне чрез жребий на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

На основание чл. 192 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия


Р Е Ш И:

 

Регламентира следната процедура за теглене на жребий за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР:

1. Формите на предизборна кампания по БНТ и БНР са:

1.1. клипове и други форми на предизборна кампания;

1.2. диспути.

2. За всяка една от двете форми на предизборна кампания по БНТ и БНР се провежда отделен жребий.

3. Жребият за формите на предизборна кампания по БНТ и БНР е общ между всички регистрирани в ЦИК партии и коалиции.

4. Жребият се води от председателя на ЦИК.

5. В една кутия се поставят еднакви по размер пликове, всеки от които съдържа името на присъстващ член на ЦИК. Името на председателя не се поставя в кутията. Кутията се обозначава с надпис: „ЦИК“.

6. В друга кутия се поставят еднакви по размер пликове, всеки от които съдържа наименованието на регистрирана в ЦИК партия и коалиция. Наименованията на партиите и коалициите се изписват съгласно решението на ЦИК за регистрация в частта относно наименованието за изписване в бюлетината. Кутията се обозначава с надпис: „ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ“.

7. Председателят на ЦИК изтегля плик от първата кутия и обявява името на член на ЦИК, който ще пристъпи към теглене на плик от втората кутия. След обявяване на името пликът не се връща в първата кутия.

По този ред се определя и членът на ЦИК, който ще пристъпи към тегленето на жребия по т. 1.2.

8. Определеният чрез жребия член на ЦИК изтегля от втората кутия последователно един плик и оповестява неговото съдържание.

9. Поредността на изтеглените пликове определя последователността на изявата на партията или коалицията в съответната предизборна форма по т. 1.1. и 1.2.

10. Процедурата се повтаря за всяка една от отделните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

11. Централната избирателна комисия обявява резултата от проведения жребий с решение по реда на чл. 57, ал. 2 ИК.

12. Тегленето на жребия се извършва публично и ще се излъчва по БНТ и онлайн на сайта на ЦИК, като на него могат да присъстват по един представител на партия и по двама представители на коалиция, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., при спазване на всички противоепидемични мерки.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЕЧ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения