Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 163-НС
София, 31 май 2021 г.

ОТНОСНО: процедура за определяне чрез жребий на номерата в бюлетината за гласуване в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 21 и чл. 262 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия
 

Р Е Ш И:

 

Регламентира следната процедура за теглене на жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване за народни представители на 11 юли 2021 г., както следва:

1. В една кутия се поставят еднакви пликове, всеки от които съдържа името на присъстващ член на ЦИК. Името на председателя не се поставя в кутията. Кутията се обозначава с надпис: „ЦИК“.

2. Във втора кутия се поставят еднакви пликове, всеки от които съдържа пълното или съкратено наименование на регистрирана в ЦИК партия или коалиция. Наименованията на партиите и коалициите се изписват съгласно решението на ЦИК за регистрация в частта относно наименованието за изписване в бюлетината. Кутията се обозначава с надпис: „ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ“.

3. В трета кутия се поставят еднакви пликове, съдържащи по един пореден номер. Броят на пликовете е равен на броя на регистрираните в ЦИК партии и коалиции. Кутията се обозначава с надпис: „НОМЕРА“.

4. Председателят на ЦИК изтегля последователно два плика от първата кутия и обявява имената на членовете на ЦИК, които ще пристъпят към теглене на плик от втората кутия и към теглене на плик от третата кутия. След обявяване на имената на членовете на ЦИК двата плика се връщат в първата кутия.

5. Първият, определен чрез жребий член на ЦИК, изтегля от втората кутия плик, съдържащ наименованието на партия или коалиция.

6. Вторият, определен чрез жребий член на ЦИК, изтегля от третата кутия плик, съдържащ пореден номер за вписване в бюлетината за гласуване за народни представители.

7. Процедурата по т. 4–6 се повтаря до изчерпване на регистрираните в ЦИК партии и коалиции за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

8. Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната и се отразява върху хартиените бюлетини и в бюлетините за машинно гласуване, както и на протоколите на СИК и РИК в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

9. Номерата на независимите кандидати за народни представители следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията на независимия кандидат от районните избирателни комисии.

10. Когато партия или коалиция не е регистрирала кандидатска листа в многомандатен изборен район в страната, в бюлетината за гласуване в този изборен район не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред.

11. Централната избирателна комисия обявява резултата от проведения жребий с решение по реда на чл. 57, ал. 2 ИК.

12. Тегленето на жребия се извършва публично и ще се излъчва по БНТ и онлайн на сайта на ЦИК, като на него могат да присъстват по един представител на партия и двама представители на коалиция, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., при спазване на всички противоепидемични мерки.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЕЧ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3089-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Осми изборен район – Добрички, в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3088-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Единадесети изборен район – Ловешки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3087-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и осми изборен район – Търговищки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения