Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1548-МИ
София, 26 октомври 2019 г.

ОТНОСНО: жалба от Ваня Стоева-Андонова, председател на ПП „ВМРО-БНД“ в община Приморско, срещу решение № 86-МИ от 20.10.2019 г. на ОИК – Приморско

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба с вх. № МИ-15-1105 от 24.10.2019 г. от Ваня Стоева-Андонова, председател на ПП „ВМРО-БНД“ в община Приморско, срещу решение № 86-МИ от 20.10.2019 г. на ОИК – Приморско. Твърди се, че постановеното решение е незаконосъобразно и немотивирано.

Общинската избирателна комисия – Приморско е сезирана със сигнал, в който се твърди, че на територията на община Приморско се разпространява нелегитимен, неистински вестник, озаглавен „Приморско днес“, който няма автор, редакционен колектив и т.н., който е периодично издание, издавано ежедневно или ежеседмично и обикновено съдържащо новини, мнения и анализи. В него са поместени агитационни материали на една политическа партия в местните избори. Твърди се нарушение на чл.183, ал.1 ИК – на всеки агитационен материал задължително да се отбелязва от чие име се издава. Освен това в посочения вестник се използва герб, наподобяващ този на община Приморско, което било подвеждащо.

В обжалваното решение ОИК – Приморско е приела, че е налице нарушение по чл.183, ал.1, изр. второ ИК относно разпространяването на агитационен материал, в който не е отбелязано от чие име се издава. С посоченото решение е възложено на кмета на община Приморско и на кметовете на населените места от община Приморско да изземат агитационните материали.

С жалбата се иска ЦИК да отмени решение № 86-МИ от 20.10.2019 г. на ОИК – Приморско и подадения сигнал да се остави без разглеждане. Аргументите на жалбоподателя са, че ОИК – Приморско не  е разгледал обективно и безпристрастно сигнала и е приел, че печатния материал попада под обхвата на Изборния кодекс. Посочено е, че ОИК-Приморско не разполага са правомощия да изземва каквито и да било печатни издания, които изрично не е квалифицирал като агитационен материал. По отношение на липсата на издател на материала в жалбата се посочва, че той има издател, а именно – „свободни граждани на Приморско, имащи сила да казват истината.“ В жалбата се посочва, че ОИК – Приморско ограничава конституционно признатото право на всеки гражданин за свободно изразяване на мнение чрез различни изразни средства. 

Централната избирателна комисия след като се запозна с преписката в цялост, намира жалбата за допустима като подадена в законоустановения срок от лице, което има правен интерес, но разгледана по същество е неоснователна.

Правилно ОИК –  Приморско е приел, че въпросният материал е агитационен материал, като не са спазени изискванията на чл. 183, ал.1, изр. второ ИК – на всеки агитационен материал да се посочва от чие име се издава, което не се опровергава от постъпилата жалба срещу Решение № 86-МИ от 20.10.2019 г. на ОИК – Приморско.

Самата ОИК – Приморско не е иззела сама агитационните материали, а в съответствие с чл.186, ал.1 ИК е възложила на кмета на община Приморско и на кметовете на населените места от община Приморско да изземе агитационните материали.

Поради горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а и чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Ваня Стоева-Андонова, председател на ПП „ВМРО-БНД“ в община Приморско, срещу решение № 86-МИ от 20.10.2019 г. на ОИК – Приморско.       

ВРЪЩА административната преписка на ОИК – Приморско.                Решението на ОИК – Приморско подлежи на обжалване пред Административен съд – Бургас чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения