Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1498-МИ
София, 22 октомври 2019 г.

ОТНОСНО: сигнал от Аглика Стефчева Виденова – пълномощник на Корнелия Нинова – председател и представляващ коалиция „БСП за България“ срещу регистрацията на кандидат за кмет на кметство Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора, регистриран с решение № 46 от 20.09.2019 г. на ОИК – Павел баня

Постъпил е сигнал по електронната поща с вх. № МИ-11-83 от 20.10.2019 г. от Аглика Стефчева Виденова – пълномощник на Корнелия Нинова – председател и представляващ коалиция „БСП за България“, срещу регистрацията на Цвятко Нейков Балабуров – кандидат за кмет на кметство Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора, регистриран с решение № 46 от 20.09.2019 г. на ОИК – Павел баня.

В сигнала се твърди, че кандидатът за кмет на кметство Тъжа, община Павел баня, Цвятко Нейков Балабуров има влязла в сила осъдителна присъда и при евентуалното му избиране за кмет на кметство Тъжа правомощията му ще бъдат прекратени на основание чл. 42 ЗМСМА.

Освен това се твърди, че Цвятко Нейков Балабуров е попълнил и подписал декларация – Приложение № 65-МИ от изборните книжа, с невярно съдържание.

Иска се Цвятко Нейков Балабуров да бъде заличен като кандидат за кмет на кметство Тъжа, община Павел баня, както и Централната избирателна комисия да уведоми съответните специализирани органи за извършено документно престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Към сигнала е приложен копие от протокол от 24.10.2018 г. на СпНС, 18 състав, според който е одобрено споразумение за решаване на дело по чл. 381 НПК по отношение на Цвятко Нейков Балабуров, както и копие от заявление-декларация от същия като кандидат за кмет на кметство Тъжна.

Сигналът с искане Цвятко Нейков Балабуров да бъде заличен като кандидат за кмет на кметство Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора, е неоснователен.

Цвятко Нейков Балабуров е регистриран като кандидат за кмет на кметство Тъжа с решение № 46 от 20.09.2019 г. на ОИК – Павел баня след извършена проверка съгласно Решение № 966-МИ от 05.09.2019 г. на ЦИК.

В чл. 397, ал. 1 ИК изчерпателно са посочени условията за упражняване на пасивното избирателно право на гражданите за избирането им като кметове и общински съветници. В разпоредбата изрично е записано, че кандидатите не трябва „да изтърпяват наказание лишаване от свобода“. Видно от представения протокол от 24.10.2018 г. на СпНС, 18 състав, според който е одобрено споразумение за решаване на дело по чл. 381 НПК, изтърпяването на наказанието лишаване от свобода на Цвятко Нейков Балабуров на основание чл. 66, ал. 1 НК е отложено с изпитателен срок от 5 години, т.е. към настоящия момент същият не изтърпява наказание лишаване от свобода, поради което няма нарушение на чл. 397, ал. 1 ИК и няма основание като кандидат за кмет на кметство Тъжна, община Павел баня, регистрацията му да бъде заличена, както и не е налично невярно документиране.

Прилагането на ЗМСМА, и то по отношение на бъдещи несигурни събития, свързани с евентуално избиране на кметове и общински съветници, е извън правомощията на Централната избирателна комисия, уредени в Изборния кодекс. Още повече, че за да се прекратяват правомощия на общински съветници и кметове съгласно ЗМСМА, те първо трябва да възникнат.

Предвид изложеното и на основание 57, ал. 1, т. 26 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ сигнала на Аглика Стефчева Виденова – пълномощник на Корнелия Нинова – председател и представляващ коалиция „БСП за България“ срещу регистрацията на Цвятко Нейков Балабуров – кандидат за кмет на кметство Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3169-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3102-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3168-ЕП / 24.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Емил Костадинов Атанасов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • всички решения