Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1454-МИ
София, 19 октомври 2019 г.

ОТНОСНО: жалба от Пламен Иванов Пенчев кандидат за кмет на община Ветово от коалиция „Ние, Гражданите“, срещу решение № 64-МИ от 16.10.2019 г. на ОИК – Ветово

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба с вх. № МИ-15-875\1 от 17.10.2019 г. от Пламен Иванов Пенчев кандидат за кмет на община Ветово от коалиция „Ние, Гражданите“, срещу решение № 64-МИ от 16.10.2019 г. на ОИК – Ветово.

С обжалваното решение ОИК – Ветово е оставила без уважение подадения сигнал от Пламен Иванов Пенчев.

 Жалбоподателят твърди, че е извършено нарушение, като в разпространяваните плакати от Исмаил Селим, кандидат за кмет на община Ветово от ПП МИР на територията на община Ветово, липсва задължителния текст от кого се издават, което е грубо нарушение на Изборния кодекс, с цел заблуда на избирателите.

Жалбоподателят оспорва в срок решението на ОИК – Ветово и моли Централната избирателна комисия да отмени решението на ОИК – Ветово. Настоява Централната избирателна комисия да отмени оспорваното решение и да задължи кмета на общината да организира премахването на рекламните материали, неотговарящи на изискванията на чл. 183, ал. 1 ИК.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с преписката в цялост и приложения към нея снимков материал, намира жалбата за неоснователна.

Във връзка с постъпилия сигнал от Пламен Иванов Пенчев и с приложения снимков материал ОИК – Ветово е извършила служебна проверка и е констатирала, че агитационните материали съдържат в долната част на плаката безспорно и видимо надпис „Издава се от МИР“.

Централната избирателна комисия, счита че констатациите на ОИК – Ветово на база извършената проверка са законосъобразни и отхвърля твърденията на жалбоподателя за извършено нарушение на чл. 183, ал. 1 ИК, а именно посочено е от чие име се издава агитационният материал.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а във връзка с чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Пламен Иванов Пенчев – кандидат за кмет на община Ветово от коалиция „Ние, Гражданите“, срещу решение № 64-МИ от 16.10.2019 г. на ОИК – Ветово.

ВРЪЩА административната преписка на ОИК – Ветово.

Решението на ОИК – Ветово подлежи на обжалване пред Административен съд – Русе чрез ОИК – Ветово в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3083-ЕП/НС / 17.04.2024

    относно: условията и реда за участие на наблюдатели в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3082-МИ / 17.04.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Вълчедръм, област Монтана

  • № 3081-МИ / 16.04.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Опака, област Търговище

  • всички решения