Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 134-ЕП
София, 9 април 2014 г.

ОТНОСНО: проверка на кандидати – граждани на друга държава – членка на Европейския съюз, предложени от партии, коалиции и инициативни комитети в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 36 във връзка с чл. 351, ал. 2, чл. 364, ал. 1, чл. 365, ал. 4 и 5 и § 1., т. 3, буква „б" от ДР от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. Централната избирателна комисия изпраща искане до Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието да извършат проверка на предложените за регистрация кандидати в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, която да установи за всеки кандидат -  гражданин на държава - членка на Европейския съюз дали отговаря на следните условия:

- да е навършил 21 години към 25 май 2014 г. включително;

- да не е поставен под запрещение;

- да не изтърпява наказание лишаване от свобода;

- да има статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България и да е живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз;

- да не е лишен от правото да бъде избиран в държава-членка, на която е гражданин.

2. Централната избирателна комисия (ЦИК) предоставя за проверка в срок не по-късно от 22 април 2014 г. на Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието списък на кандидатите - граждани на държава - членка на Европейския съюз, незабавно след постъпване на предложението.

3. Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието извършват проверката по т. 1 в разумен срок, но не по-късно от 23 април 2014 г. и уведомяват незабавно ЦИК за резултатите от нея.

4. Централната избирателна комисия изпраща извлечение от регистъра за кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България с регистрирани граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които не са български граждани, на компетентните органи на съответната държава - членка на Европейския съюз за извършване на проверка дали имат избирателни права в държавата-членка по произход, както и дали не са лишени от право да избират и да бъдат избирани с влязло в сила решение на съответния орган.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3155-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3154-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3153-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения