Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1338-НС
София, 17 октомври 2014 г.

ОТНОСНО: жалба от Васил Ангелов Попов – упълномощен представител на коалиция „АБВ – (Алтернатива за българско възраждане)“

Постъпила е жалба с № НС-15-336/13.10.2014 г. от Васил Ангелов Попов - упълномощен представител на коалиция „АБВ - (Алтернатива за българско възраждане)". В жалбата се прави оплакване, че съгласно сигнали на представляващите коалицията са установени нарушения от членове на СИК при преброяване на намерените в урните бюлетини, като голям брой бюлетини били обявени за недействителни по неясни причини. Твърди се, че СИК и техните ръководства са отказали да извършат обстойна проверка, тъй като бързали. Иска се извършването на проверка на всички обявени за недействителни бюлетини на територията на Седемнадесети изборен район - Пловдивски, от РИК в Седемнадесети изборен район - Пловдивски, в присъствието на застъпник на коалиция „АБВ - (Алтернатива за българско възраждане)".

В жалбата не се сочат конкретни нарушения в конкретни секции. В намиращите се на сайта на ЦИК сканирани протоколи за Седемнадесети изборен район - Пловдивски, няма отразени „особени мнения" от представителите на коалицията.

С така формулирани искания жалбата е недопустима. Районните и Централната избирателна комисия не разполагат с правомощия да извършват повторно преброяване на бюлетините, с изключение на случаите изрично изброени в чл. 287, ал. 3 от Изборния кодекс, какъвто не е настоящият.

Единствената правна възможност за контрол върху изборните резултати е уредена в част втора, глава петнадесета, раздел ХІІ, чл. 304 - 306 от ИК - подаване жалба пред Конституционния съд на Република България.

С оглед на изложеното жалбата е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 287, ал. 3 и чл. 304 - 306 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Васил Ангелов Попов - упълномощен представител на коалиция „АБВ - (Алтернатива за българско възраждане)", като недопустима.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения