Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1311-МИ
София, 22 октомври 2011 г.

ОТНОСНО:  жалба от Апостол Стефанов Апостолов – кандидат за кмет на община Симитли от КП „Бъдеще за община Симитли”, срещу решение № 60-МИ от 12.10.2011 г. на ОИК – Симитли, област Благоевград

Постъпила е жалба с вх. № 2028 от 22.10.2011 г. на ЦИК от Апостол Стефанов Апостолов - кандидат за кмет на община Симитли от КП „Бъдеще за община Симитли", срещу решение № 60-МИ от 12.10.2011 г. на ОИК - Симитли, област Благоевград, с което са назначени членове на СИК в община Симитли.
Жалбоподателят счита, че по предложение на общинския ръководител на ПП „ГЕРБ" не са приложени каквито и да било документи за освобождаване и назначаване на членове на секционни избирателни комисии. Според него не става ясно на какво основание е следвало да бъдат освободени назначени вече лица, както и дали замяната е станала с тяхно съгласие и знание.
Централната избирателна комисия намери постъпилата жалба за допустима като подадена в срок срещу подлежащ на обжалване акт на ОИК и от лице с правен интерес от оспорването. Разгледана по същество същата е неоснователна.
Производството по замяна на членовете на СИК се урежда в чл. 34, ал. 3 от ИК и предоставя възможност на парламентарно представените партии и коалиции от партии да правят предложения до общинската избирателна комисия, въз основа на които да бъдат заместени членове на СИК от тяхното квотно представителство. В действителност цитираната норма изисква при заместване да са налице условията по чл. 25, ал. 1 от ИК, но от друга страна няма задължение за политическите партии и коалиции от партии в хода на производството по заместване да представят съответните документи, удостоверяващи настъпването на обстоятелствата по чл. 25, ал. 1 от ИК. С оглед облекчаване и улесняване работата на секционните избирателни комисии в изборния ден е допустимо заместването да се извършва и без представяне на допълнителни документи, удостоверяващи настъпването на обстоятелствата по чл. 25, ал. 1 от ИК, като е достатъчно представяне на предложение от съответната парламентарно представена политическа партия или коалиция от партии.
Към жалбата не са приложени каквито и да било доказателства относно твърденията, изложени в нея.
Предвид изложеното и на основание чл. 26, ал. 1, т. 8 във връзка с чл. 33, ал. 3 и чл. 34, ал. 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на Апостол Стефанов Апостолов - кандидат за кмет на община Симитли от КП „Бъдеще за община Симитли", срещу решение № 60-МИ от 12.10.2011 г. на ОИК - Симитли, област Благоевград, с което са назначени членове на СИК в община Симитли.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 

 


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3089-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Осми изборен район – Добрички, в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3088-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Единадесети изборен район – Ловешки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3087-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и осми изборен район – Търговищки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения