Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1307-НС
София, 9 октомври 2014 г.

ОТНОСНО: жалба от Мария Олева Календерска – кандидат за народен представител, регистрирана в листата на коалиция „България без цензура“ в Първи изборен район – Благоевградски

В Централната избирателна комисия е постъпила по електронната поща жалба с вх. № НС-10-35/08.10.2014 г. от Мария Олева Календерска - кандидат за народен представител, регистрирана в листата на коалиция „България без цензура" в Първи изборен район - Благоевградски.

В подадената жалба се съдържа оплакване, че Районната избирателна комисия в Първи изборен район - Благоевградски, е допуснала нерегламентирано поправяне на нанесените резултати в попълнения протокол с рег. № 019001 от 6 октомври 2014 г. В т. 10, лист 2 в графа № 13, полетата, където са отразени преференциите, съответно за кандидат № 13, 14 и 15 първоначално са изписани едни цифри, но впоследствие са поправени с други. Жалбоподателката счита, че така извършената поправка е нерегламентирана, защото същата не е отразена по правилата на чл. 293, ал. 5 от ИК - не са положени подписите на членовете на комисията и никъде не е записана забележката „поправка".

Направено е искане Централната избирателна комисия да разпореди повторна проверка на всички протоколи, подписани от секционните избирателни комисии в Първи изборен район - Благоевградски, с оглед коректното отчитане на преференциите за коалиция „България без цензура" и спазване разпоредбите на Изборния кодекс.

Жалбата е подадена на 8 октомври 2014 г. по електронната поща от лице с правен интерес. Същата е допустима, но разгледана по същество е неоснователна.

Първоначалното въвеждане на числовите данни от протоколите на секционните избирателни комисии се извършва при предаването на същите на районната избирателна комисия, а повторното въвеждане на числовите данни от протоколите на секционните избирателни комисии се извършва в Централната избирателна комисия. В базата данни на районната избирателна комисия влизат данните само от секционните протоколи, а протоколът на районната избирателна комисия е само обобщен и поправките в него не дават отражение върху резултатите, въведени от секционните протоколи. След повторното въвеждане на данните в ЦИК и анализирането на несъответствията с първоначалното въвеждане ЦИК актуализира базата данни с Решение № 1289-НС от 8 октомври 2014 г. и при последващите изчисления се използва актуализираната база данни.

Искането за повторна проверка на протоколите на секционните избирателни комисии в Първи изборен район - Благоевградски, е неоснователно, тъй като тази повторна проверка е извършена вече в Централната избирателна комисия и откритите несъответствия са въведени в актуализираната база данни.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 301, ал. 2, 4 и 5 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на Мария Олева Календерска - кандидат за народен представител, регистрирана в листата на коалиция „България без цензура" в Първи изборен район - Благоевградски.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 

 


* Публикувано на

Календар

Решения