Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1176-ПВР
София, 14 октомври 2011 г.

ОТНОСНО:  получаване и обработване на данните от гласуването извън страната

На основание чл. 26, ал. 1, т. 1, чл. 39, ал. 1, т. 4, 5 и 6 и чл. 232, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

1.1. След приключване на изборния ден, преброяване на гласовете и съставяне на секционните протоколи секционните избирателни комисии в чужбина незабавно, но не по-късно от 24,00 ч. местно време на изборния ден, изпращат на Централната избирателна комисия протокол-грама с резултатите от изборите по утвърдения от Централната избирателна комисия с Решение № 1175-ПВР от 14 октомври 2011 г. образец и сканиран екземпляр от протокола на секционната избирателна комисия и от списъка за гласуване извън страната.
1.2. Документите по т. 1.1. се изпращат от председателя на секционната избирателна комисия извън страната, когато той отсъства - от секретаря, а когато отсъстват и председателя, и секретаря - от определен с решение на комисията друг неин член.
2.1. Документите по т. 1.1. се изпращат на специално определения електронен адрес на ЦИК: ..., който е конфигуриран на клиент за електронна поща на компютърна система, разположена във временния комуникационен пост в ЦИК.
2.2. Създава се и специално определен резервен електронен адрес на ЦИК: ..., който се конфигурира на клиент за електронна поща на компютърна система, разположена във временния комуникационен пост в ЦИК.
3. Имената на файловете, съдържащи документите по т. 1.1. се озаглавяват, като се използва латинската азбука и се изписват по следния начин: трибуквен код на държавата съгласно стандарт „ISO 3166 Alpha-3", разделител „_"; деветцифрено число, представляващо номера на СИК, разделител „_" и трибуквен код, идентифициращ вида на документа.
За документите по т. 1.1. се използват следните съкращения:
- PRG - протокол-грама с резултатите от изборите;
- PRT - протокол на СИК (Приложение № 68 от изборните книжа за изборите за президент и вицепрезидент на републиката);
- LST - списък за гласуване извън страната.
4. При СИК в дипломатическите и консулските представителства документите се сканират на файл в pdf формат в присъствието на председателя и секретаря на СИК и се изпращат на специално определения електронен адрес на ЦИК: ... / резервния електронен адрес на ЦИК: ... чрез комуникационните канали на дипломатическото или консулското представителство.
5.1. При СИК извън дипломатическите и консулските представителства документите се сканират на файл в pdf формат в присъствието на председателя и секретаря на СИК и се изпращат на специално определения електронен адрес на ЦИК: ... / резервния електронен адрес на ЦИК: ... единствено от електронния адрес на съответната СИК, създаден в домейна на Министерството на външните работи - mfa.bg.
5.2. Само при възникнал технически проблем с връзката с интернет сканираният файл в pdf формат на протокола на съответната СИК се разпечатва във формат А4, като се следва последователността на информацията в протокола, след което се изпраща по факс в комуникационния център до ЦИК заедно с протокол-грамата и сканиран екземпляр от списъка за гласуване извън страната, като се следва последователността на информацията в списъка. При възстановяване на връзката с интернет документите незабавно се изпращат по реда на т. 5.1. При несъответствия между документите, изпратени по факс, и тези, изпратени по реда на т. 5.1., за валидни се считат данните, изпратени по реда на т. 5.1.
6. При получаване на документите по т. 1.1. от ЦИК и след проверка на тяхната редовност ЦИК изпраща до съответната СИК потвърждение по същия комуникационен канал, по който са получени - съответно на електронния адрес на СИК, създаден в домейна на Министерството на външните работи - mfa.bg, или чрез комуникационните канали на дипломатическото или консулското представителство. При установена нередност в документите по т. 1.1. ЦИК уведомява за това съответната СИК. След отстраняване на нередностите СИК незабавно изпраща повторно документите по т. 1.1.
7. Определен с решение на ЦИК неин член получава протокол-грамата от комуникационния център на МВнР срещу подпис. Членът на ЦИК заверява с подписа си протокол-грамата, след като сравни данните от протокол-грамата с данните от сканирания протокол.
Прави се ксероксно копие на протокол-грамата, което също се заверява с подписа на члена на ЦИК на всяка страница. Ксероксното копие се предоставя на изчислителния пункт за въвеждане и изготвяне на компютърно предложение за протокол на СИК в изчислителния пункт на ЦИК. Компютърната разпечатка за въведените протокол-грами се подписва от представител, съответно на ЦИК и на преброителя. След въвеждане на данните ксероксните копия от протокол-грамите се връщат на члена на ЦИК срещу подпис.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 

 


* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения