Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1096-МИ
София, 13 септември 2019 г.

ОТНОСНО: процедура за определяне чрез жребий на реда за представяне
на кандидатите на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

На основание чл. 192 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия


Р Е Ш И:

 

Регламентира следната процедура за теглене на жребий за определяне на реда за представяне на кандидатите на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР:

1. Формите на предизборна кампания по БНТ и БНР са:

1.1. клипове и други форми на предизборна кампания на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.;

1.2. диспути на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за участие в изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 година;

2. За всяка една от двете форми на предизборна кампания по БНТ и БНР се провежда отделен жребий.

3. Жребият е общ за съответната форма на предизборна кампания между всички регистрирани в ЦИК партии и коалиции.

 

Процедура:

4. Жребият се води от председателя на ЦИК. При негово отсъствие жребият се провежда от заместник-председател, определен с решение на ЦИК или от секретаря.

5. В една кутия се поставят еднакви пликове, всеки от които съдържа името на присъстващ член на ЦИК, като името на провеждащия жребия не се включва. Кутията се обозначава с надпис „ЦИК“.

6. В друга кутия се поставят еднакви по размер непрозрачни пликове, всеки от които съдържа пълното или съкратеното наименование на партия или коалиция, регистриранa в ЦИК в изборите за общински съветници и зa кметове на 27 октомври 2019 г. Наименованията на партиите и коалициите се изписват съгласно решението на ЦИК за регистрация в частта относно наименованието за изписване в бюлетините в изборите за общински съветници и за кметове. Кутията се обозначава с надпис: „ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ“.

7. Водещият жребия изтегля плик от първата кутия и обявява името на член на ЦИК, който ще пристъпи към теглене на плик от втората кутия. След обявяване на името пликът не се връща в първата кутия.

По този ред се определя и членът на ЦИК, който ще пристъпи към тегленето на жребия по т. 1.2.

8. Определеният чрез жребия член на ЦИК изтегля от втората кутия последователно по един плик и оповестява неговото съдържание, до изчерпване на пликовете.

9. Процедурата се повтаря за всяка една от двете форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

10. Поредността на изтеглените пликове определя последователността на изявата на партията или коалицията в съответната предизборна форма по т. 1.1. и 1.2.

11. Резултатът от проведения жребий Централната избирателна комисия обявява с решение по реда на чл. 57, ал. 2 ИК и Решение № 2 от 22 март 2019 г. на ЦИК.

12. Тегленето на жребия се извършва публично и на него могат да присъстват представители на партиите, коалициите, издигнатите от тях кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • № 3034-МИ / 26.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Стара Загора, област Стара Загора

  • всички решения