Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1072-НС
София, 25 септември 2014 г.

ОТНОСНО: жалба на ПП „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“ срещу агитационен клип на ДПС, излъчван по БНТ, БТВ, Евроком, Нова телевизия в предизборната агитация за изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Постъпила е жалба от ПП „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" с вх. № НС-10-74 от 24.09.2014 г., в която се прави оплакване срещу агитационен клип на ПП „Движение за права и свободи", излъчван по множество електронни медии, затова че в него са използвани кадри с деца. Твърдението на жалбоподателя е, че излъчваният клип е в грубо нарушение на чл. 11 ал. 4 от Закона за закрила на детето, както и на Изборния кодекс.

С писмо вх. № НС-20-329/24.09.2014 г. Централната избирателна комисия получи от Съвета за електронни медии запис на оспорвания клип на ДПС с участие на деца от излъчванията по програма БТВ на 11.09.2014 г. и по Нова телевизия на 14.09.2014 г.

Централната избирателна комисия изгледа записите на клипа и установи следното:

В 5 епизода на клипа (който е с обща продължителност 31 секунди) се появяват общо 5 кадъра с дете, както следва:

Първи кадър (в 11-тата секунда) - момиченце в прегръдките на председателя на ДПС Лютви Ахмед Местан на фона на частично видим агитационен надпис и митинг с развяти партийни знамена.

Втори кадър (в 13-тата секунда) - щастливо усмихнато момиченце, около което летят сини балони с надпис „ДПС" върху тях.

Трети кадър (в 16-тата секунда) - повторение на втори кадър, като момиченцето е в цял ръст, за разлика от предния епизод, където е заснето портретно.

Четвърти кадър (в 17-та секунда) - повторение на първи кадър.

Пети кадър (в 21-вата секунда) - повторение на първи кадър вдясно на екрана и едновременно - на втори кадър вляво на екрана, като фоново се появява и националният трикольор, а в средата на екрана - номерът на бюлетината, с която ще се гласува за листите на ДПС на предстоящите избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Всички посочени кадри с деца са вплетени в колаж с други кадри, онагледяващи политическата дейност на ДПС и подкрепата, която тази партия получава от своите привърженици и симпатизанти.

В 27-мата секунда на клипа екранът се запълва от финалния надпис с посланието „Свободата е в теб", изписан под номера на бюлетината, надписът „ДПС" и емблемата на партията, изобразени върху географските контури на България и националния трибагреник.

Цялостната композиция на клипа вплита националното знаме и децата ведно с политическата символика и предизборната дейност на ПП „Движение за права и свободи". Изхождайки от това, Централната избирателна комисия приема, че с излъчването на тези кадри се нарушава забраната за използване на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, посочена в чл. 183, ал. 4, предложение последно от Изборния кодекс. И това е така, защото политическата агитация с използване на деца е изрично забранена по аргумент от чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, според която всяко дете има право на закрила срещу въвличането му в политически дейности. Освен това,  изобразяването на националния флаг съвместно и във връзка с политическите символи и послания на партията нарушава нормата, съдържаща се в чл. 5, ал. 1 от Закона за политическите партии, а именно, че политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България.

Забраната по чл. 183, ал. 4 от ИК е насочена към субекта, който използва подобен тип агитационен материал, в случая ПП „Движение за права и свободи". Следователно ПП „Движение за права и свободи" следва да понесе отговорността за нарушаване на забраната по чл. 183, ал. 4 от ИК.

Съгласно чл. 186, ал. 2 от ИК Централната избирателна комисия е органът, който трябва да постанови спиране на разпространението на агитационния клип, тъй като разпространението му е в повече от един изборен район.

Освен мерки за премахване и изземване на агитационните материали, с което ЦИК осъществява правомощията си по изборния процес, в рамките на предвидените в част трета от Изборния кодекс функции на актосъставител Централната избирателна комисия следва да ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя - ПП „Движение за права и свободи".

Предвид горното и на основание чл. 183, ал. 4, чл. 495 и чл. 496 от Изборния кодекс и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания Централната избирателна комисия:

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за използване на агитационни материали, които накърняват добрите нрави в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., а именно: агитационен клип на ПП „Движение за права и свободи", излъчен по БНТ, БТВ, Евроком и Нова телевизия по време на предизборната кампания за изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

ПОСТАНОВЯВА спиране излъчването на същия агитационен клип на ПП „Движение за права и свободи" в електронните медии и интернет.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на ПП „Движение за права и свободи", представлявана от Лютви Ахмед Местан, с адрес за кореспонденция гр. София, бул. „Александър Стамболийски" № 45а.

Актът да се изпрати на областния управител на област София за издаване на наказателно постановление.

Решението да се изпрати на БНТ, БТВ, Евроком, Нова телевизия и СЕМ за изпълнение (спиране излъчването на агитационния клип на ПП „Движение за права и свободи").

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • № 3034-МИ / 26.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Стара Загора, област Стара Загора

  • всички решения