Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 998-МИ
София, 7 септември 2019 г.

ОТНОСНО: назначаване на Общинска избирателна комисия в община Созопол, област Бургас, за изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

С Решение № 12139 от 05.09.2019 г. на Върховния административен съд (ВАС), постановено по адм.д. № 9826/2019 г. по описа на ВАС, Четвърто отделение, е отменено Решение № 922-МИ от 30 август 2019 г. на Централната избирателна комисия за назначаване на Общинска избирателна комисия в община Созопол, област Бургас, за изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

В мотивите на решението Върховният административен съд е приел, че решението на Централната избирателна комисия е незаконосъобразно, тъй като при постановяването му е съобразено предложение на коалиция „БСП за България“, която не е участвала в проведените консултации на 19 август 2019 г. при кмета на община Созопол.

Съгласно Решение № 600-МИ от 9 август 2019 г. на ЦИК (потвърдено с Решение № 11929 от 16.08.2019 г. по адм.д. № 9137/2019 г. по описа на ВАС, Четвърто отделение) съставът на ОИК с 11 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар е както следва: за партия ГЕРБ – 4 членове; за коалиция „БСП за България“ – 4 членове; за коалиция „Обединени патриоти“ – 1 член; за партия „ДПС” – 1 член; за партия „Воля“ – 1 член. Извън този брой коалиция „Демократична България – обединение“ има право на 1 член. В случай че изброените партии и коалиции са направили предложения за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на ОИК става 12 (четно число). Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на ОИК (в случая това е коалиция „Обединени патриоти“) и ОИК става 13 членове.

Независимо от липсата на участие на упълномощен представител на коалиция „БСП за България“ на проведените на 19 август 2019 г. консултации при кмета на община Созопол е направено предложение за състав на Общинската избирателна комисия от 13 членове, което представлява нарушение на чл. 76, ал. 4, т. 1 от ИК. При така предложения състав не е спазено съотношението между парламентарно представените партии и коалиции.

На проведените на 19 август 2019 г. консултации при кмета на общината се е явил представител на Коалиция „БСП за България“, като е отбелязано в протокола, че същият не е бил допуснат до участие в консултациите.

С вх. № МИ-10-24 от 21 август 2019 г. на ЦИК в Централната избирателна комисия е постъпило възражение от коалиция „БСП за България“ против предложението на кмета на община Созопол за състав на ОИК, заедно с предложение и всички необходими документи за четирима членове на ОИК.

Като се отчете, че коалиция „БСП за България“ е парламентарно представена и има право на четирима членове в ОИК Созопол Централната избирателна комисия приема, че следва да се уважи предложението на коалицията. В противен случай съставът на общинската избирателна комисия от 13 членове ще бъде определен в противоречие на изискването за представителство на парламентарно представените партии и коалиции съгласно чл. 76, ал. 5 ИК, които са заявили своевременно желание да бъдат представени в комисията.

В правомощията на Централната избирателна комисия е да съблюдава изпълнението на императивните разпоредби на Изборния кодекс и респективно законосъобразното провеждане на консултациите при кмета на общината.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т.т.1 и 5 и чл.75, ал. 11 от Изборния кодекс и Решение № 600-МИ от 9 август 2019 г., Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

Назначава Общинска избирателна комисия в община Созопол, област Бургас, в състав от 13 членове, както следва:

Длъжност в комисията Име, презиме, фамилия
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Виржиния Хайк Караджиян
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Тонева Хаджийска
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Панчев Чампаров
СЕКРЕТАР: Атанас Георгиев Мирчев
ЧЛЕНОВЕ: Марияна Стойкова Стойчева
  Николина Миткова Зафирова
  Гана Райкова Бък
  Веселина Ефтимова Дамянова
  Петър Тодоров Чапевов
  Мария Христова Славова
  Красиана Георгиева Манолакиева
  Емилия Димитрова Жавова
  Костадина Ганчева Хрусанова

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Зам.-председател: Таня Йосифова

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3083-ЕП/НС / 17.04.2024

    относно: условията и реда за участие на наблюдатели в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3082-МИ / 17.04.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Вълчедръм, област Монтана

  • № 3081-МИ / 16.04.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Опака, област Търговище

  • всички решения