Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 604-МИ
София, 14 август 2019 г.

ОТНОСНО: жребий при попълване съставите на ОИК

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и чл. 76, ал. 7, 8 и 9 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. В случай че парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, не са направили поименни предложения за полагащия им се брой членове съгласно Решение № 600-МИ от 9 август 2019 г. на ЦИК или са направили предложения за по-малък от полагащия им се брой членове, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите при кметовете на общини чрез жребий.

2. За проведения жребий се съставя протокол, който се подписва от участвалите в консултациите партии и коалиции и от кмета на общината или определеното с негова заповед длъжностно лице, което провежда консултациите.

3. Под други партии и коалиции по смисъла на чл. 76, ал. 7 от ИК следва да се разбира участвалите в консултациите по чл. 75, ал. 2 от ИК партии и коалиции, които нямат избрани свои представители в Народното събрание или в Европейския парламент.

4. Ред за провеждане на жребий:

4.1. партиите и коалициите, които нямат представители в Народното събрание или в Европейския парламент и са участвали в консултациите при кмета на общината, правят предложение за член на ОИК;

4.2. ако предложенията на другите партии и коалиции са повече от броя на незаетите места, се провежда жребий между партиите и коалициите по т. 3;

4.3. в отделни празни и непрозрачни пликове се поставя лист с изписано наименованието на всяка една от партиите и коалициите по т. 3, направили предложение;

4.4. кметът на общината или длъжностното лице, определено със заповед на кмета на общината, което провежда консултациите, разбърква пликовете по т. 4.3., след което поканва участващо в консултациите лице да изтегля последователно пликове до изчерпване на броя на незаетите места;

4.5. след изтеглянето на всеки от пликовете, пликът се отваря и в протокола се вписва наименованието на партията или коалицията и имената на предложения от нея кандидат.

5. Когато поради липса на предложение от партии и коалиции, които са участвали в консултациите, или когато след процедурата по т. 4, общият брой на предложените членове на общинска избирателна комисия е четно число, парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък съгласно т. 12 от Решение № 600-МИ от 9 август 2019 г. на ЦИК предлага още един член на ОИК за незаетото място.

6. В случай че партията или коалицията, която следва да посочи член при условията на чл. 76, ал. 8 от ИК формира мнозинство в общинската избирателна комисия, това право се предоставя на партията или коалицията със следващия най-голям неоползотворен остатък. При равни остатъци се тегли жребий между партиите и коалициите с равни остатъци.


Зам.-председател: Силва Дюкенджиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • № 3034-МИ / 26.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Стара Загора, област Стара Загора

  • всички решения