Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 538-ПВР/МИ
София, 26 август 2011 г.

ОТНОСНО:  утвърждаване на образци на указателни табели и табла, както и образци на отличителни знаци на застъпници в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г.

На основание чл. 26, ал. 1, т. 38, чл. 73, ал. 2 и чл. 193, ал.1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

І. Общи положения
1. За всеки отделен вид избори (за президент и вицепрезидент на републиката или за общински съветници и кметове) се съставя отделно информационно табло. Таблото/ата се оформя/т от бял картон с грамаж 200/220 г/м2.
2. Застъпниците на кандидати в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в изборите за общински съветници и кметове ползват само отличителни знаци по утвърдения с настоящото решение образец.


ІІ. Видове и размери на указателни табели и информационни табла

3. Информационно табло на ОИК
3.1. Всяка ОИК незабавно след назначаването й определя начина и мястото на обявяване на взетите от нея решения в сградата, в която се помещава.
3.2. Всяка ОИК оформя информационно табло на бял картон с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина и по начин, показващ предназначението му. За изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за изборите за общински съветници и кметове се оформят две отделни табла. Когато функционалността на сградата или вътрешните административни правила за работа в сградата не позволяват поставянето на две отделни табла или това ще създаде допълнителни затруднения на общинската администрация или ОИК, се оформя едно табло с посочените размери. В този случай информацията и решенията на ОИК относно изборите за президент и вицепрезидент на републиката и изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г. се обособява по начин позволяващ достъпност и яснота.
4. Информационни табла и табели на СИК
4.1. За всеки отделен вид избори СИК съставя отделно информационно табло и го оформя по начин, показващ предназначението му.
4. 1.1. Информационното табло на СИК за изборите за президент и вицепрезидент на републиката е с минимални размери 70 см в широчина и 50 см във височина. На него секционната избирателна комисия обявява бюлетините за гласуване в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г. и всички решения на СИК за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката.
4.1.2. Информационното табло на СИК за изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г. е с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина. Таблото се оформя в колони. В първата колона отляво надясно се обявява образец на бюлетина за кмет на община. Във втората се поставя образец на бюлетина за общински съветници. В третата и следващите колони се обявяват образците на бюлетини за кметове на кметства. В случай че размерите на таблото са недостатъчни за обявяване на бюлетините, СИК оформя табло с по-големи размери, което да побере всички бюлетини.
4.1.3. За обявяване на кандидатските листи за общински съветници или кметове, СИК оформя отделно табло, така че да изложи пълните листи на партиите, коалициите от партии и местните коалиции от партии за общински съветници.
5. Указателни табели
5.1. На входа на сградата, в която се помещават СИК за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г., се изписват номерата на секциите в сградата, а когато сградата е с повече от един етаж и на етажите има секции, се посочват номерата на секциите и етажът, на който се намират.
5.2. На всеки етаж в сградата се поставят указателни табели с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4) с номерата и местонахождението на избирателните секции на съответния етаж.
5.3. Пред всяка секционна избирателна комисия се поставя указателна табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се изписва номерът на секционната избирателна комисия и отдолу административните адреси от населеното място, които обхваща секцията.
5.4. На входа на сградата, в която се помещават СИК за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и общински съветници и кметове, се поставя табела и други обозначителни знаци, които да насочат избирателите с увреждане на опорно-двигателния апарат или зрението към секцията за гласуване на избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или зрението. Табелата на входа е от бял картон с размери в широчина 50 см и във височина 30 см.
Непосредствено пред определената с решение на СИК секция за гласуване на избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или зрението се поставя табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се отбелязва допълнителното предназначение на секцията.


III. Образци на отличителни знаци на застъпници
6. При произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г. застъпниците носят обозначителни знаци - бадж, с размери в широчина 90 мм и 55 мм във височина. В баджа се поставят информационни табели от бял картон, на които с главни букви с черен цвят е изписано „ЗАСТЪПНИК".
7. Застъпниците, които носят отличителни знаци извън одобрените, се отстраняват от участие в изборния ден с решение на секционната избирателна комисия. Решението може да се обжалва пред общинската избирателна комисия, която се произнася незабавно.


ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Мая Андреева

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 


* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения