Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2676-МИ
София, 16 октомври 2023 г.

ОТНОСНО: жалба от Иван Димитров Кърцъков – кандидат за кмет и за общински съветник в община Ямбол, срещу решение № 64-МИ от 12.10.2023 г. на ОИК – Ямбол, за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г.

В Централната избирателна комисия чрез ОИК – Ямбол, е постъпила жалба с вх. № МИ-15-773 от 13.10.2023 г. от Иван Димитров Кърцъков – кандидат за кмет и за общински съветник в община Ямбол, срещу решение № 64-МИ от 12.10.2023 г. на ОИК – Ямбол.

Със същото решение ОИК – Ямбол, е отхвърлила подаден от жалбоподателя сигнал за нарушение на чл. 183 от Изборния кодекс, за поставени агитационни материали на Валентин Ревански – кандидат за кмет на община Ямбол от ПП „Пряка демокрация“, пред административната сграда на община Ямбол, находяща се в гр. Ямбол, ул. „Г. С. Раковски“ № 7. Сигналът е депозиран в 16.25 ч. на 11.10.2023 г. и в него е изложено, че агитационните материали са поставени в нарушение на заповедта на кмета на община Ямбол, с която са определени местата за поставяне на агитационни материали на територията на общината. В т. 5 от заповедта са определени максимални размери на транспаранти билбордове и други материали, които могат да бъдат използвани в рамките на предизборна кампания.

Жалбоподателят твърди, че при подаване на сигнала за допуснатото нарушение ОИК – Ямбол, е следвало веднага да извърши проверка на място, тъй като нарушението от Валентин Ревански – кандидат за кмет на община Ямбол от ПП „Пряка демокрация“, е на не повече от 20 метра от сградата, в която се помещава комисията.

Според него ОИК – Ямбол, е извършила проверка на 12.10.2023 г. в 9.00 ч. и е констатирала, че на соченото място пред административната сграда на община Ямбол, няма поставени агитационни материали. Жалбоподателят смята, че комисията е допуснала нарушения на Изборния кодекс и на заповед № РД/02-00940 от 21.09.2023 г. на Васил Александров, за кмет на община Ямбол и с бездействието си е дадена възможност на Ревански – кандидат за кмет на община Ямбол от ПП „Пряка демокрация“ да наруши заповедта на изпълняващия длъжността кмет Васил Александров.

Според жалбоподателя е безспорно, че кандидатът за кмет Ревански е и настоящ кмет, и ОИК – Ямбол, е следвало да извърши незабавно проверка на място, както и да изиска от общинската администрация информация дали има издадено разрешение за разполагане на агитационни материали на посоченото в жалбата място. Също така посочва, че агитационните материали са престояли две денонощия в централната градска част на гр. Ямбол, преди да бъдат премахнати, както и че ОИК е можела да изиска записи от камерите за видеонаблюдение, разположени на сградата на общината. Жалбоподателят моли да се отмени решение № 64-МИ от 12.10.2023 г. ОИК – Ямбол, като се произнесе по същество по подадения до комисията сигнал.

Централната избирателна комисия намира, че жалбата е допустима, подадена в законоустановения срок, от лице с правен интерес, но разгледана по същество е неоснователна.

Във връзка с постъпилия сигнал ОИК – Ямбол, е определила комисия, която да извърши проверка и е установила, че в заповедта на изпълняващия длъжността кмет на Ямбол, са определени местата за поставяне на агитационни материали, като в т. 5 от същата, е постановено, че в централната градска част може да се поставят подобни материали с големина не повече от 100 см ширина и 150 см дължина. При извършването на проверката същата комисия не е установила наличие на агитационни материали в централната градска част на града, поради което не е било възможно да определи спазени ли са изискванията в заповедта на Васил Александров, изпълняващ длъжността кмет на Ямбол. В своето решение ОИК – Ямбол приема, че ако са били поставени подобни агитационни материали и впоследствие премахнати, е изпълнена целта, предвидена в чл. 183 от закона.

Централната избирателна комисия приема за правилни действията, извършени от комисията, сформирана от ОИК – Ямбол, като при извършената проверка не е установено наличие на агитационни материали, поставени в нарушение на чл. 183 от Изборния кодекс, поради което подадения от жалбоподателя сигнал е отхвърлен като неоснователен. Видно от приложените към преписката снимки се установява наличие на поставени агитационни материали в централната градска част на гр. Ямбол, но не може да бъде установено дали същите са отговаряли на изискванията, предвидени в заповед  № РД/02-00940 от 21.09.2023 г. на Васил Александров, за кмет на община Ямбол. Поради това ОИК – Ямбол, в мотивите на своето решение правилно е приела подадения сигнал от жалбоподателя за неоснователен.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а във връзка с чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата от Иван Димитров Кърцъков – кандидат за кмет и за общински съветник в община Ямбол, срещу решение № 64-МИ от 12.10.2023 г. на ОИК – Ямбол, за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г., като неоснователна.

ПОТВЪРЖДАВА решение № 64-МИ от 12.10.2023 г. на ОИК – Ямбол.

Решението на ОИК – Ямбол, подлежи на обжалване пред Административен съд – Ямбол, чрез ОИК – Ямбол, в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

КЦ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения