Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2641-МИ
София, 11 октомври 2023 г.

ОТНОСНО: жалба от Н Б , представляващ МК „Български гласъ“ (ПП ВМРО-Българско национално движение, ПП „Движение България на гражданите“, ПП „Съюз на патриотичните сили Защита“), срещу решение № 97-МИ на Общинска избирателна комисия – Костинброд, Софийска област

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба с вх. № 11-102 от 09.10.2023 г. от Н  Б , представляващ МК „Български гласъ“ (ПП ВМРО-Българско национално движение, ПП „Движение България на гражданите“, ПП „Съюз на патриотичните сили Защита“), срещу решение № 97-МИ на Общинска избирателна комисия – Костинброд, Софийска област.

Жалбоподателят е подал сигнал за нарушение на правилата на предизборната кампания, по които ОИК – Костинброд се е произнесла с горепосоченото решение.

Жалбоподателят смята, че решение № 97-МИ от 08.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Костинброд, е прието в противоречие с разпоредбите на Изборния кодекс, тъй като общинската избирателна комисия неправилно е приела, че в приложените към сигнала материали не се съдържа призив за подкрепа и същите не представляват агитационни материали по смисъла на закона.

Преписката по жалбата е представена в Централната избирателна комисия с писмо от ОИК – Костинброд, вх. № МИ-11-102/1/11.09.2023 г.

Централната избирателна комисия намира, че жалбата е допустима, подадена в законоустановения срок, от лице с правен интерес, но разгледана по същество е неоснователна.

В подадения сигнал до ОИК – Костинброд се твърди, че е извършено нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК относно използване на религиозни знаци и изображения в агитационни материали на местна коалиция ПП ГЕРБ за изборите за общински съветници и за кметове в община Костинброд на 29.10.2023 г., като са приложени книжно тяло (вестник) „Костинброд утре“ – първа и втора страница и книжно тяло (брошура) Програма за управление и развитие на община Костинброд за мандат 2023 – 2027 – предпоследната страница (задна корица), на които са поместени храмова икона, камбанария на църква с християнски кръст, изображения на кръст и светци, църкви и стенописи.

Общинската избирателна комисия е приела, че приложените материали представляват вестник – месечно издание на ПП ГЕРБ за община Костинброд и брошура – Програма за управление и развитие на община Костинброд за мандат 2023-2027. Съгласно § 1, т. 17, изр. 2 ИК „Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса“. В мотивите на оспореното решение № 97-МИ от 08.10.2023 г. е прието, че описаните приложения към сигнала не съдържат призив за подкрепа, поради което не са агитационни материали. ОИК е посочила, че вестникът е периодично ежемесечно издание на партията, а посочените в сигнала снимки са част от статии в този вестник, които не съдържат призив за подкрепа, а брошурата представя план за управление на партията, в който също липсва призив за подкрепа.

След като се запозна с преписката в цялост и с приложените към нея документи и снимков материал, Централната избирателна комисия приема, че изводите на общинската избирателна комисия са правилни и решението на ОИК – Костинброд е постановено въз основа на правилни мотиви.

Поради горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а и чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Н  Б , представляващ МК „Български гласъ“ (ПП ВМРО-Българско национално движение, ПП „Движение България на гражданите“, ПП „Съюз на патриотичните сили Защита“), срещу решение № 97-МИ на Общинска избирателна комисия – Костинброд, Софийска област.

  ПОТВЪРЖДАВА решение № 97-МИ от 08.10.2023 г. на ОИК – Костинброд.

Решението на ОИК – Костинброд, подлежи на обжалване пред Административен съд – София-област, чрез ОИК – Костинброд, в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЕС/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3187-ЕП / 29.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Ивайло Венциславов Налбантов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3186-ЕП / 29.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Кузман Илиев Илиев като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3185-МИ / 29.04.2024

    относно: допускане на партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ за участие в новите избори за общински съветници и за кметове, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • всички решения