Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2460-МИ
София, 18 септември 2023 г.

ОТНОСНО: определяне на реда за проверка на кандидатите, предложени от партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 36, чл. 397, чл. 413, чл. 414, ал. 6,  чл. 415 и чл. 417, ал. 1 от Изборния кодекс и т. 35 от Решение № 2122-МИ от 29 август 2023 г. и Решение № 1955-МИ от 3 август 2023 г., Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И: 

 

1. Възлага на ГД „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверка на регистрираните кандидати в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г., която да установи следното:

1.1. Всеки кандидат български гражданин дали отговаря на следните условия:

- да има българско гражданство;

- да е навършил 18 години към 29 октомври 2023 г. включително;

- да не е поставен под запрещение;

- да не изтърпява наказание лишаване от свобода;

- да има регистриран постоянен и настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях е на територията на съответната община или кметство, към 28 април 2023 г.

1.2. Общинските избирателни комисии въвеждат данните за всички регистрирани кандидатски листи в системата cik.is-bg.net веднага след приемане на решението за регистрацията им.

1.3. Централната избирателна комисия извлича данните от  системата cik.is-bg.net и ги предоставя не по-късно от 12,00 часа  27 септември 2023 г. на ГД „ГРАО“ при МРРБ, в електронен вид, в EXCEL формат, два отделни списъка, съответно с данните на регистрираните кандидати за общински съветници и за кметове на общини или райони и с данните на регистрираните кандидати за кметове на кметства. ГД „ГРАО“ в МРРБ извършва проверката по т. 1 в срок до 10,00 ч. на 28 септември 2023 г., и уведомява незабавно ЦИК за резултатите от нея.

1.4. За резултатите от проверката се изготвя списък в електронен вид, в EXСEL формат, в който се посочват кандидатите, за които е установено, че не отговарят на условията по т. 1.

2. Общинските избирателни комисии извършват проверка на заявения от кандидат - гражданин на друга държава - членка на Европейския съюз, адрес на пребиваване чрез Министерството на вътрешните работи.

3. Централната избирателна комисия изпраща до Министерството на вътрешните работи и до Министерството на правосъдието искане за проверка на обстоятелствата по чл. 397, ал. 2 от Изборния кодекс.

4. Централната избирателна комисия извършва проверка в срок до 10,00 ч. На 28 септември 2023 г. дали:

4.1. Кандидатът за общински съветник е регистриран от повече от една партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет;

4.2. Кандидатът за общински съветник е регистриран в повече от един изборен район;

4.3. Кандидатът за кмет е регистриран от повече от една партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет;

4.4. Кандидатът за кмет е регистриран в повече от един изборен район;

4.5. Кандидатът за кмет на община е регистриран и за кандидат за кмет на район или кметство;

4.6. Кандидатът за кмет, регистриран от инициативен комитет  е регистриран за кандидат за общински съветник от партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет;

4.7. Кандидатът за общински съветник, регистриран от инициативен комитет, е регистриран за кандидат за кмет от партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет;

4.8. Кандидатът за кмет е регистриран като кандидат за общински съветник от друга партия, коалиция, местна коалиция или от инициативен комитет;

4.9. Кандидатът за кмет на община, район или кметство, регистриран от местна коалиция, е регистриран като кандидат за кмет на община, район или кметство на някоя от партиите или коалициите, включени в състава на местната коалиция;

4.10. Кандидатът за общински съветник, регистриран от местна коалиция, е регистриран като кандидат за общински съветник на някоя от партиите или коалициите, включени в състава на местната коалиция;

4.11. Кандидатът за общински съветник, кмет на община, кмет на район или кмет на кметство е регистриран като наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, член на избирателна комисия или анкетьор в съответния вид избор.

4.12. Кандидатът за общински съветник, кмет на община, кмет на район или кмет на кметство е с наложено наказание лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

4.13. Кандидатът за общински съветник, кмет на община, кмет на район или кмет на кметство е лице, по отношение на което е установен конфликт на интереси или съответно нарушение на чл. 68 или 69 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и няма право в продължение на една година от влизането в сила на решението, с което е установен конфликт на интереси, да заема публична длъжност, когато този срок няма да е изтекъл към 29.10.2023 г.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

РМ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения