Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2147-МИ/НР
София, 12 септември 2015 г.

ОТНОСНО: назначаване на Общинска избирателна комисия в община Бургас, област Бургас, за изборите за общински съветници и за кметове, както и за национален референдум на 25 октомври 2015 г.

По жалба на Николай Ненчев - председател на ПП „Български земеделски народен съюз", Меглена Кунева - председател на ПП „Движение България на гражданите", Радан Кънев - председател на ПП „Демократи за силна България", Корман Исмаилов - председател на ПП „Народна партия свобода и достойнство" и Божидар Лукарски - председател на ПП „Съюз на демократичните сили", всички като представители на коалиция „Реформаторски блок", срещу Решение № 1837-МИ/НР от 4 септември 2015 г. на ЦИК е постановено Решение № 9420 от 12.09.2015 г. на Върховния административен съд по описа на Четвърто отделение на ВАС, с което е отменено обжалваното решение на ЦИК.

Преписката е върната за ново разглеждане от ЦИК за назначаване на ОИК в община Бургас, област Бургас, при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона. Върховният административен съд е приел, че разпоредбата на чл. 75, ал. 11 от ИК оправомощава ЦИК при липса на постигнато съгласие между политическите сили да назначи ОИК в община Бургас по направените предложения на партиите и коалициите, което включва и назначаването на съответните лица на ръководни постове, като изложи мотиви относно приемане на една от двете представени кандидатури.

От протокола от 26 август 2015 г. за проведените консултациите за съставяне на Общинската избирателна комисия в община Бургас е видно, че между участвалите парламентарно представени партии и коалиции не е било постигнато съгласие относно разпределението на местата в ръководството на общинската избирателна комисия. Протоколът е подписан с особено мнение от представителя на партия партия „Атака". За секретар на ОИК в община Бургас е било направено предложение от упълномощения представител на партия „ДПС" да бъде назначена Имухан Самин Хюсеин с висше образование, специалност „Право".

При провеждане на консултациите е постъпило предложение от упълномощения представител на коалиция „Реформаторски блок" за секретар да бъде назначен Момчил Николов Момчилов с висше образование, специалност „Право", действащ адвокат.

При обсъждане на двете предложения за назначаване на секретар на ОИК в община Бургас Централната избирателна комисия съобрази, че освен висшето образование е от значение опита на предложените кандидати при осъществяване на дейности във връзка с осъществяване на избори като член на избирателни комисии. Предвид изложеното Централната избирателна комисия приема за подходящо за длъжността секретар направеното предложение за Имухан Самин Хюсеин, която е била заместник-председател в районни избирателни комисии както в изборите за народни представители, така и за членове на Европейския парламент от Република България. Предложеният за секретар Момчил Николов Момчилов е действащ адвокат, но няма данни същият да има опит при произвеждане на избори.

Централната избирателна комисия приема за обосновано решението за назначаване на председател и заместник-председател на ОИК при първоначалното обсъждане на направените предложения и постановяване на отмененото от ВАС Решение № 1837-МИ/НР от 4 септември 2015 г. на ЦИК. Доколкото в отменителното Решение № 9420 от 12.09.2015 г. по адм.д. № 10337/2015 г. на Върховния административен съд по описа на Четвърто отделение на ВАС не са дадени указания за излагане на мотиви относно осъществения избор на председател и заместник-председател, Централната избирателна комисия не намира за необходимо да излага допълнително такива.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 5 и чл. 75, ал. 11 от Изборния кодекс и чл. 7, ал. 1, изр. 3 от ЗПУГДВМС Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. Назначава Общинска избирателна комисия в община Бургас, област Бургас, в състав от 13 членове, както следва:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Елка Тодорова Стоянова
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Георги Кънчев Михов
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Михаил Димитров Хаджиянев
СЕКРЕТАР: Имухан Самин Хюсеин
ЧЛЕНОВЕ: Наталия Здравкова Минкова
Камелия Димитрова Димитрова
Силвия Стоянова Желева
Божан Желязков Божанов
Росица Велчева Димова
Момчил Николов Момчилов
Данаил Антониев Средков
Константин Банов Костов
Зоя Йорданова Пенева

 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения