Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1858-НС
София, 31 март 2023 г.

ОТНОСНО: начина на сгъване на хартиената бюлетина, поставяне на печати и откъсване на полето с номера при гласуване с хартиена бюлетина и начина на сгъване на бюлетина от машинно гласуване в изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 – 3, чл. 265 и чл. 268 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

І. При гласуване с хартиена бюлетина:

1. Член на секционната избирателна комисия (СИК) откъсва бюлетина от кочана пред избирателя, показва я на избирателя, за да се увери, че върху бюлетината няма отбелязване и поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината.

2. Преди да даде бюлетината на избирателя членът на СИК:

2.1. най-напред сгъва пред избирателя бюлетината по такъв начин, че горният ѝ край да опира в чертата под последното поле с квадратчето „Не подкрепям никого“, без да се закрива полето с номера на бюлетината в долния край и перфорацията над него, които остават видими, като местата за полагане на печатите от СИК остават от външната видима страна на бюлетината.

2.2. след това сгъва още веднъж бюлетината по същия начин, като номерът на бюлетината и перфорацията в долния край остават видими, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

3. Комисията указва на избирателя, че след отбелязване на вота си трябва да сгъне бюлетината двукратно по указания в т. 2.1. и т. 2.2. начин.

4. След като избирателят отбележи своя вот, сгъва бюлетината по препоръчания начин и подава сгънатата бюлетина на член на СИК, който сверява номера на бюлетината за съответствие с номер в кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера на бюлетината за пускане в непрозрачната кутия.

5. След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия за хартиени бюлетини, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документа си за самоличност и напуска изборното помещение.

ІІ. При гласуване с бюлетина от машинно гласуване:

1. Комисията указва на избирателя, че след произвеждане на гласуването от машината се отпечатва бюлетина от машинно гласуване, която избирателят сгъва двукратно.

2. Избирателят подава сгънатата бюлетина на член на СИК, който я подпечатва с един печат на комисията.

3. След подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия за бюлетини от машинно гласуване, връща смарт картата, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документа си за самоличност и напуска изборното помещение.

Указаните начини на сгъване на хартиената бюлетина и на бюлетината от машинно гласуване са препоръчителни с цел запазване тайната на вота.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ССт/МБ


* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения