Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1853-НС
София, 30 март 2023 г.

ОТНОСНО: присъствие в изчислителните пунктове в Централната избирателна комисия на представители на партия, коалиция и инициативен комитет, регистрирали кандидати за участие в изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и чл. 126, ал.1, т. 4 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидатски листи в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. могат да имат до двама свои упълномощени представители, които имат право да присъстват в изчислителните пунктове в Централната избирателна комисия при въвеждането и повторното въвеждане на данните от протоколите с резултатите от гласуването на секционните избирателни комисии за произвеждане на изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г.

2. Упълномощен представител на партия, коалиция или инициативен комитет може да бъде български гражданин с избирателни права.

3. Представителите се упълномощават с писмено пълномощно, в което се вписват имената, ЕГН, номер и дата на пълномощното. Представителите могат да бъдат упълномощени и с общо пълномощно.

4. Пълномощните се подписват от представляващия/те партията, коалицията или инициативния комитет или от изрично упълномощени от него/тях лица и се подпечатват с печата на партията (на коалицията – ако има такъв). Не се изисква нотариална заверка на пълномощните.

5. Всяка партия, коалиция или инициативен комитет подава в срок до 17,00 ч. на 31.03.2023 г. до Централната избирателна комисия заявление свободен текст, подписано от представител на партия, коалиция и инициативен комитет, в което вписва имената и ЕГН на до двама свои представители.

6. Централната избирателна комисия извършва проверка дали предложените лица са български граждани с избирателни права, дали са упълномощени само от съответната партия, коалиция и инициативен комитет и дали не са регистрирани в друго качество за изборите на 2 април 2023 г.

7. Централната избирателна комисия публикува списък на упълномощените представители на интернет старницата си, секция „Регистри“.

8. По време на въвеждането на данните могат да присъстват по един упълномощен представител на партия, коалиция и инициативен комитет, без да се пречи на работата в Изчислителния пункт, при спазване указанията на Централната избирателна комисия.

9. Достъп до Изчислителния пункт се осигурява след започване въвеждане на данните с резултатите от гласуването извън страната.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

РМ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3147-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3146-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3145-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на партия „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения