Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 1224-МИ
София, 27 септември 2019 г.

ОТНОСНО: жалба от Политическа партия „Възраждане“, представлявана от Костадин Тодоров Костадинов чрез упълномощения представител Симеон Костадинов, срещу Решение № 90-МИ от 24.09.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Първомай, област Пловдив

В Централната избирателна комисия (ЦИК) е постъпила жалба с вх. № МИ-10-133 от 26.09.2019 г. от политическа партия „Възраждане“, представлявана от Костадин Тодоров Костадинов чрез упълномощения представител Симеон Костадинов, срещу Решение № 90-МИ от 24.09.2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Първомай, област Пловдив. С обжалваното решение ОИК – Първомай е отказала регистрация на кандидатите за общински съветник от листата на партия „Възраждане“ поради липса на валидно пълномощно на лицето, което е подало документите.

Жалбоподателят счита решението на ОИК – Първомай за неправилно и незаконосъобразно и моли ЦИК да го отмени, както и да постанови решение, с което да задължи ОИК – Първомай да регистрира предложената листа за общински съветници в изборите на 27 октомври 2019 г.

Централната избирателна комисия намира, че жалбата е неоснователна.

От представената преписка се установи следната фактическа обстановка: на 24 септември 2019 г. Емил Янков Янков, преупълномощен от Ангел Жеков Георгиев е представил в ОИК – Първомай, подписано от него предложение за регистрация на кандидатска листа за общински съветници от партия „Възраждане“. В пълномощното от представляващия партията Костадин Тодоров Костадинов в полза на Ангел Жеков Георгиев липсва право за преупълномощаване. Общинската избирателна комисия е вписала като забележка, че предложението е подписано и подадено от лице, което няма представителна власт. Дадени са указания, че до крайния срок за регистрация може да се представи ново пълномощно.

От представените по преписката пълномощни е видно, че Ангел Жеков Георгиев няма право да преупълномощава трети лица да подписват и подават документи пред ОИК. Общинската избирателна комисия – Първомай правилно е приела, че не са налице условията за регистрация на кандидатската листа за общински съветници от партия „Възраждане“.

Поради горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а и чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата, подадена от политическа партия „Възраждане“, представлявана от Костадин Тодоров Костадинов чрез упълномощения представител Симеон Костадинов, срещу Решение № 90-МИ от 24.09.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Първомай, област Пловдив.

ВРЪЩА административната преписка на ОИК – Първомай.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Пловдив чрез ОИК – Първомай в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3122-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3103-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3121-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на партия БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3120-НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на кандидатите за народни представители в изборите на 9 юни 2024 г.

  • всички решения